BETSSON
FINNS RISK BOLAGET BLIR UTAN LICENS HOLLAND - DANSKE (Direkt)

2018-08-29 10:46

STOCKHOLM (Direkt) Det finns en risk att Betsson helt blir utan en spellicens när den holländska spelmarknaden kommer att omregleras.

Det skriver Danske Markets, med behåll-rekommendation, i en uppdaterad analys efter att speloperatören berättat om böter om 0,3 miljoner euro för dotterbolaget Corona från den holländska spelmyndigheten KSA i fredags.

Bötesbeloppet i sig fäster banken i sig ingen större uppmärksamhet vid.

"Själva beloppet i sig är inte skrämmande, men den långsiktiga påverkan är mer oroande om Betsson inte skulle tilldelas någon licens", skriver banken och påpekar enligt egna beräkningar att hela 35 procent av Betssons rörelseresultat härstammar från Holland.

Danske redogör för två skilda utfall i Holland och den väntade omregleringen av landets spelmarknad.

* I ett positivt scenario kommer Betsson att kunna få en licens via ett annat holländskt dotterbolag inom Betsson-koncernen än det bötfällda Corona som driver verksamhet under varumärkena Oranje och Kroon. På så vis kan Betsson föra över sina kunder från det bötfällda bolaget till ett annat licensbolag.

"Det skulle innebära att Betsson skulle kunna köra på med sin holländska verksamhet som om inget hade hänt", skriver Danske.

* Det negativa scenariot innebär att Betsson blir helt utan licens om speloperatören väljer att överklaga böterna och överklagan inte vinner gehör. Det skulle kunna innebära att alla dotterbolag till Betsson berörs och inget dotterbolag skulle få någon holländsk spellicens, enligt analysen.

Betsson-chefen Pontus Lindwall uppgav i en kommentar i fredags att han inte trodde att böterna skulle påverka bolagets licensansökningsprocess i landet.

"Det har jag svårt att tro att det skulle göra. Jag vet givetvis inte hur holländska myndigheter ställer sig till det här. Men man ska komma ihåg att det är ett dotterbolag som har blivit bötfällt och inte Betsson-koncernen", sade Pontus Lindwall till Direkt.

Den holländska spelsajten gaminginholland.com menade att domen mot Corona "högst troligen" kommer att påverka Betssons möjlighet att sedermera får en spellicens i landet. Vem som gör den tolkningen, och på vilka grunder, framgick inte explicit av artikeln.

"Vi utvärderar situationen och har inte gjort några förändringar än", skrev Betssons presschef Pia Rosin i en kommentar till Direkt tidigare i veckan som svar på frågan om det fortfarande går att spela via det bötfällda bolaget Corona.

Nederländerna är en av Betssons huvudmarknader. Bolaget förvärvade Corona 2014 inför en eventuell omreglering av den nederländska online-spelmarknaden.

Omregleringsprocessen i Nederländerna har stannat av men företrädare för koalitionsregeringen har enligt Betsson nyligen öppnat för att återuppta processen med sikte på en ny reglering 2020.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Betsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -