RÄNTOR/VALUTOR
EUR/USD FORTSÄTTER UPP, HÖGRE TYSKA RÄNTOR (Direkt)

2018-08-21 11:05

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna stiger överlag på tisdagen med tyska räntor 1-2 punkter högre, samtidigt som börserna står på plus.

Italienska räntor sjunker däremot 7-10 punkter i spåren av att Moody's på måndagen meddelat att de förlänger sin granskning av Italiens kreditbetyg (Baa2), för att få större klarhet om reformagendan.

Martin van Vliet på ING noterade för Reuters att även om detta i sig inte är några goda nyheter så ger det investerare mer tid för att dra nytta av den extra ränta som italienska statsobligationer erbjuder.

Även spanska räntor är klart ned, medan USA-räntorna har stigit svagt på tisdagen, efter att ha dragits ned på måndagen.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat sig något mot yenen men fortsatt att tappa upp till 1:1530 mot euron under tisdagen, efter Donald Trumps förnyade utspel mot Federal Reserve och dess enligt honom alltför strama penningpolitik.

Bloomberg News rapporterade inledningsvis om att Trump vid ett event med donatorer klagat på att nye Fechefen Jerome Powell inte var den "mjuka" centralbankschef han förväntat sig.

I en Reutersintervju senare sade Donald Trump att han borde få lite hjälp av Fed med ekonomin och att han kommer att kritisera Fed om centralbanken fortsätter att höja styrräntan.

På en fråga om huruvida han anser att Fed bör vara oberoende svarade Donald Trump att han anser att Fed bör göra vad som är bra för landet.

"Men samtidigt låter jag dem göra vad de känner är bäst", sade han.

Donald Trump har tidigare uttryckt kritik mot Fed. Under valkampanjen kritiserade han Janet Yellen för att hålla räntan låg och därmed underlätta för Barack Obama, även om han själv "älskade" låga räntor.

I en CNBC-intervju i juli sade han att han inte gillar att se räntehöjningar när de lägger ned så mycket arbete på ekonomin, ett utspel som även då fick dollarn att tappa initialt.

Bedömare noterar att dessa utspel troligen inte får Fed att ändra kurs, men kan ge indirekta effekter.

"Jag har svårt att se att dessa kommentarer påverkar riktningen för Powell och hans kollegor, men det skickar definitivt en stark signal till de som kandiderar för en av Feds många otillsatta stolar; främja en expansiv penningpolitik eller sök ett annat jobb", sade Guy LeBas på James Montgomery Scott till Reuters.

Förutom Powell har Donald Trump utsett Randal Quarles till styrelsen, och nominerat tre andra varav två väntas godkännas av senaten inom kort. Förutom dessa återstår en plats till att fylla.

Flera möten är i veckans blickfång. I Bryssel återupptas brexitförhandlingarna i dag och på onsdagen ska en kinesisk delegation träffa amerikanska företrädare i USA för nya handelssamtal, de senaste hölls i juni.

Donald Trump sade i måndagens intervju att han inte förväntar sig så mycket av veckans förhandlingar men att han inte har någon tidsram för att lösa handelsdispyten med Kina.

Han upprepade att han har bra relationer med Kinas president Xi Jinping men var tveksam till om de ska mötas vid ett internationellt möte i Asien i november.

Lu Kang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, uppgav vid en pressbriefing på tisdagen endast att de hoppas att samtalen kan leda till ett bra resultat.

Den turkiska liran har tappat något på tisdagen i tunn handel då de turkiska marknaderna har helgstängt under veckan. Donald Trump indikerade inte några framsteg i relationen med Turkiet i Reuters-intervjun, utan upprepade att de inte kommer att göra några eftergifter.

Svenska räntor handlas svagt upp medan kronan har stärkts 6 öre mot dollarn men tappat 1 öre mot euron jämfört med måndagens nivåer.

Tisdagens makroagenda är begränsad, men brittiska industriförbundet CBI ska rapportera om ordertrender i augusti, klockan 12.00, och Ungerns centralbank ska lämna räntebesked klockan 14.00.

              tisdag kl 11.00 (måndag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:1100   (9:1791)   Statsobl 2y  -0,53  (-0,53)
EUR/SEK   10:5021  (10:4944)   Statsobl 10y  0,49   (0,48)
EUR/USD    1:1538   (1:1430)   Ty obl 10     0,31   (0,30)
US obl 10    2,83     (2,84)   

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -