IRLAND
LÅNERESTRIKTIONER DÄMPAR BOPRISFÖRVÄNTNINGAR - DAVY (Direkt)

2018-08-21 11:26

STOCKHOLM (Direkt) Tuffare bolåneregleringar påverkar förväntningarna för framtida utveckling av irländska bostadspriser.

Det påpekar det irländska aktiemäkleriet Davy Research.

I en analys på tisdagsmorgonen skriver det att en ny enkät från landets centralbank pekar mot att bostadspriserna i landet endast kommer att stiga med 5 procent under kommande 12 månader och bara med 2 procent i huvudstaden Dublin.

"Irländska bostadsmarknaden är inte längre billig efter flertalet år med återhämtning. Bostadsköpare utan restriktioner skulle antagligen öka belåningen för att konkurrera om ett begränsat bostadsutbud. Men centralbankens regler utgör nu en broms", framhåller Davy Research.

Bakgrunden är att irländska bostadspriser har stigit varje enskild månad sedan januari i fjol och enbart visade upp två månader med negativ utveckling under 2016. Det kan jämföras med 50 raka månader med negativa prisrörelser i spåren av finanskrisen fram till och med februari 2012.

Den officiella prisstatistiken för juni, som publicerades i förra veckan, visade att landets bostadspriser stigit 12 procent på ett år. För Dublin redovisades +9 procent.

"Från botten tidigt under 2013 har de nationella priserna ökat 80 procent. Lägenhetspriserna i Dublin har lyft 93 procent från sin botten i februari 2012", påpekade landets statiskbyrå CSO i sitt pressmeddelande.

Irländska bostadspriser är därmed tillbaka på samma nivåer som under 2005 men är fortfarande klart lägre jämfört med toppnivåerna som skönjdes inför finanskrisen.

"På nationell nivå ligger index 20 procent under toppen 2007. Dublins lägenhetspriser är ned 22 procent från toppen i februari 2007", konstaterade CSO angående junistatistiken.

I mars påpekade OECD i sin översyn av den irländska ekonomin att en starkare utveckling för bostadspriserna kortsiktigt kan komma att stödja landets byggsektor.

"Däremot kan ett sådant scenario också kunna så frön till en ny fastighetsbubbla, särskilt om det förenas med en stark tillväxt i kredittillväxten från nuvarande låga nivåer", framhöll OECD som lade till att ihållande hög skuldsättning hos hushållen gör "ekonomin känslig mot högre räntor".

OECD anser inte heller att utbudet av bostäder i Irland hålls uppe i nivå med efterfrågan, vilket bidragit till en hög tillväxt i bostadspriser och hyresnivåer.

"Utbudet begränsas av stränga regleringar som ökar kostnaden för bostadsbyggande och minskar utbudet av billiga bostäder", framhöll OECD som ville se minskade byggregleringar.

I en artikel tidigare i somras påpekade Irish Times att bostadsbyggandet i Irland toppade under 2006 då mer än 90.000 bostäder byggdes. Bostadsutbudet ökade sedan endast med 8.800 enheter under åren 2011 till 2016. Konkurrenten Independent skrev i juni att det behöver startas byggnation av mellan 40.000 till 50.000 bostäder per år i Irland, vilket är mer än dubbelt så mycket mot fjolårets nivå av produktionsstarter.

Sedan årsskiftet har den irländska centralbanken minskat möjligheterna för banker att godkänna lån som överstiger 3,5 gånger hushållsinkomsten. För förstagångsköpare ställs krav på 10 procent i eget kapital och för övriga köpare är en egen insats på minst 20 procent ett krav. En 30-procentig egen insats är kravet vid köp av bostäder som sedan hyrs ut.

Davy Research för fram att bostadspristillväxten nu är svagare i regioner som södra Dublin där priserna ligger relativt högt. Likt hur bolåneregleringar slagit relativt hårt mot Oslo och Stockholm förväntar sig analyshuset att Dublins priser kommer att utvecklas relativt svagt framöver.

"För den första gången på många år tror en substantiell andel (20 procent) nu att Dublins huspriser kommer att falla, även om det fortsatt är klart under de 55 procenten som tror att priserna kommer att fortsätta upp", skriver Davy Research.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -