POLITIK
VILL FÖRHANDLA SKATTER MED (M) - ÅKESSON (SD) (Direkt)

2018-08-17 14:54

STOCKHOLM (Direkt) Efter att flertalet andra riksdagspartier närmat sig Sverigedemokraterna i migrationspolitiken, lyfter partiledaren Jimmie Åkesson fram skatter och delar av arbetsmarknadspolitiken som områden han gärna skulle vilja förhandla med Moderaterna om.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför riksdagsvalet.

"Här finns någon form av gemensam nämnare", säger Åkesson och nämner Moderatledaren Ulf Kristerssons betoning på skattesänkningar på låga inkomster på senare tid, som han tycker ligger nära deras egna prioriteringar.

Han ser också flera likheter i arbetsmarknadspolitiken, som hur man ska underlätta för nyanlända att få arbete.

"Vi vill ju gärna förhandla om budgeten, det är ju det viktigaste, och det hoppas jag vi får möjlighet att påverka också om vi blir så stora som det ser ut att vi blir," säger Åkesson.

När det gäller migrationspolitiken anser Åkesson inte att de förflyttningar som framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna har gjort räcker. Han tolkar uppgifter om att de andra partierna vill lägga migrationspolitiken i en parlamentarisk utredning som att de vill få bort frågan från bordet innan valet.

"Jag har väldigt svårt att se att det skulle kunna komma något vettigt ur en sådan bred uppgörelse. Jag tror att alla som vill bilda regering är väl införstådda med vår inställning i migrationsfrågan. Vill man ha vårt stöd bör man möta oss i den frågan på ett eller annat sätt och då kan man inte begrava frågan i en utredning", säger han.

Sverigedemokraternas syn är att migrationspolitikens kostnader belastar de offentliga finanserna och är ett starkt skäl till att regeringen "måste föra en så offensiv budgetpolitik trots att vi befinner oss mitt i en högkonjunktur".

Han noterar att den långa högkonjunkturen har inneburit fantastiska möjligheter för Sverige, men säger att han inte är övertygad om att svensk ekonomi mår så bra som många säger.

"Att vi mitt i detta bedriver en så offensiv finans- och penningpolitik bådar inte gott. Jag bävar inför hur det ser ut när lågkonjunkturen kommer", säger Åkesson.

Samtidigt tycker han att det är bra att statsskulden är så låg som den är, men att SD gärna vill ha en ännu lägre statsskuld. Jimmie Åkesson vill dock inte gå in på exakt hur låg.

"Men vi vet att nästa lågkonjunktur kan bli väldigt lång och väldigt djup, då gäller det att ha samlat i ladorna", säger han.

I nästa lågkonjunktur ser Åkesson framför sig en situation där arbetslösheten bland utrikesfödda är "extremt hög" och att många av dem som kommit in på arbetsmarknaden sent kommer att förlora sina jobb samtidigt som "varslen kommer att stå som spön i backen" på de stora arbetsplatserna.

"Då behöver vi ha resurser för att finansiera a-kassan, men även arbetsmarknadsåtgärder och konjunkturåtgärder som måste vidtas", enligt partiledaren.

De största internationella riskerna mot den svenska ekonomin är enligt Åkesson en destabilisering i någon av de riktigt stora ekonomierna, som i USA eller i Kina. Här hemma kan bostadsmarknaden, med den höga skuldsättningen bland hushållen, utlösa nästa kris men Åkesson noterar att "om det är en bubbla på bostadsmarknaden så verkar den ha pyst ut lite försiktigt på senare tid".

"Man kan ju hoppas att den fortsätter att pysa istället för att spricka, men vi har ju en väldigt hög belåning trots att vi har vidtagit en massa åtgärder för att motverka det. Jag tror att ränteavdragen är nästa viktiga sak att ta tag i", säger han.

Är det någon gång man ska våga är det i ett läge då hushållen har en god ekonomi. Sverigedemokraternas förslag är att ränteavdragen ska trappas av under 20 års tid och dessutom kompenseras av andra skattesänkningar för hushållen.

Han tror inte på fler amorteringskrav, "de har inte varit så effektiva", men är inte speciellt hoppfull om att Socialdemokraterna och Moderaterna ska våga ta tag i frågan om sänkta ränteavdrag.

Åkesson tycker att det finns en risk för oro på finansmarknaderna om det politiska läget blir så oklart som de flesta räknar med.

"Det är klart om det den 10 september är oklart vem som ska regera landet så kommer det att få effekt. Men min erfarenhet säger mig samtidigt att det inte brukar vara så långvarigt, det kanske blir en tillfällig effekt en-två dagar, som återhämtar det sig ganska snabbt när läget stabiliseras", säger partiledaren.

Han betonar att "vi måste vara extremt tydliga med att vi är beredda att ta ansvar för situationen".

"Det hänger dels på valresultatet, vilket blir styrkeförhållandena mellan de traditionella blocken, och dels på de andra partiernas vilja att också prata med oss. Det är ju där låsningen är i dag. Man får ju hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och är beredda att ta det ansvaret", säger Åkesson.

Åkesson håller inte med om historieskrivningen att hans parti ändrade ståndpunkt i frågan om vinster i välfärden.

"Det var ju snarare mer eller mindre regeringen som tvingade oss till den borgerliga sidan. Jag vill fortfarande begränsa övervinster i välfärden, men tror inte att ett vinstförbud eller vinsttak är rätt väg att gå", säger han.

Om regeringen hade hanterat frågan "mer seriöst, inte tillsatt den utredare man gjorde, inte haft den här väldigt tydliga konfliktingången" skulle frågan ha kunnat lösas mycket tidigare.

Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning till vad de tycker i frågan om eventuellt förbud mot privatisering av akutsjukhus, en fråga om Socialdemokraterna återigen lyft upp.

"Det är en ny fråga för oss, vad jag vet har vi inte hanterat den i riksdagen eftersom den inte har varit aktuell. Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle stödja en stopplag, det tror jag inte", säger han.

Den 29 augusti ska Sverigedemokraterna presentera sitt valmanifest, med detaljerade beräkningar över satsningar och finansiering för nästa mandatperiod.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -