POLITIK
UTESLUT (V) I NYA BOSTADSSAMTAL - BUSCH THOR (KD) (Direkt)

2018-08-17 17:02

STOCKHOLM (Direkt) En ny handlingskraftig bostadsminister och att utesluta Vänsterpartiet kan ge öppningar i nya bostadssamtal efter valet.

Det säger Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför riksdagsvalet.

Hon är kritisk mot bostadsminister Peter Eriksson, Miljöpartiet, som hon anser gjort ett blekt intryck, men också haft ett oklart mandat.

"Jag tror att om man kan få en stadigare bostadsminister på plats, oavsett regering, då ser jag också att förutsättningarna för framgångsrika bostadssamtal blir betydligt bättre", säger Busch Thor.

Hon vill också överväga att Vänsterpartiet hålls utanför redan från början.

"En av slutsatserna av de förra bostadsförhandlingarna var ju att samtalen gick i stå eftersom Vänsterpartiet krävde så helt orimliga subventioner av andra delar av bostadsmarknaden", säger partiledaren.

Busch Thor tycker att de svenska hushållens höga skuldsättning fortsatt är ett betydande problem, även om mycket gjorts för att minska dem är det uppenbart att mer behöver göras.

Kristdemokraterna ser behovet av att sänka ränteavdragen, men anser att det måste göras i långsam takt eftersom bolånen är en så stor post för många barnfamiljer.

Internationellt oroas hon främst över risken för ett upptrappat handelskrig och risken för att fler länder ska gå brexitvägen.

"För svensk del behöver vi fortsatt vara väldigt tydliga med att britterna är våra vänner, Storbritannien är en otroligt viktig handelspartner för Sverige och vi behöver hålla i relationen och vara pådrivande och konstruktiva inom EU för att få till ett avtal. Det kommer inte att vara optimalt för någon, men vi behöver få till hållbara spelregler och människor behöver veta vilka villkor som gäller. En deal är bättre än no deal", säger hon.

För att möta den skepsis mot EU som finns i Sverige behöver man enligt partiledaren "se den och också se att vi kanske behöver banta vissa delar av EU".

"Men tre fjärdedelar av vår handel sker med andra länder i EU och vill man värna Sverige, svenska villkor och svenska företag då bör man också se att EU är positivt för den svenska exporten", säger hon.

Ebba Busch Thor oroas även av det alltmer aggressiva Ryssland, både annekteringen av Krim och att landet använder sin gas för att på olika sätt styra och kontrollera sin väg in i Europa och EU. Här anser hon att Sverige genom sin kärnkraftsel skulle kunna bidra till att stabilisera läget runt Östersjön och minska beroendet av den ryska gasen.

Hon tonar ned risken för turbulens på de svenska finansmarknaderna efter valet och bedömer att de allra flesta "verkar ha tagit höjd" för att det blir ett oklart läge efter valnatten.

Den enskilt viktigaste valfrågan är enligt KD-ledaren sjukvården och det handlar om hur man ska säkra en välfärd som människor känner att de kan lita på den dagen man behöver den samt om hur man säkrar finansieringen och organiseringen.

"Här står det mellan lösningar som bara handlar om att öka de offentliga utgifterna och att göra detta i kombination med en omfattande reform, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare talar mycket om "välfärdssveket", och pekar på att många bedömare missat denna aspekt i valen i USA, i Frankrike och i brexit-omröstningen.

"I en svensk kontext ser jag det som grogrund för populism, missnöje och främlingsfientlighet", säger hon.

Viktigaste ekonomiska valfrågan handlar enligt henne om hur de som står allra längst från arbetsmarknaden ska komma i arbete.

"Nu har vi haft en historisk högkonjunktur och vi ser att många har kommit i arbete, men jobben har varit direkt kopplade till konjunkturen och gruppen som står längst från arbetsmarknaden har vuxit kraftigt. Att få till reformer så att de kommer i arbete, att kunna införa inträdesjobb, är ett av de viktigaste stegen", säger hon.

Ebba Busch Thor säger att hon ser med viss oro på att den här regeringen "verkligen har försuttit chansen att använda kraften" i högkonjunkturen att genomföra reformer som man kan ha stor nytta av när ekonomin vänder nedåt.

KD-ledaren tillägger att den andra enskilt viktigaste frågan är att säkra välfärdens kärna.

"Det är uppenbart att vi gör en helt annan analys av hur det ska gå till. Den här regeringen har haft en fullkomlig övertro på att bara enbart öka de offentliga utgifterna, hälla pengar på generella statsbidrag över kommuner och landsting. Vi är en motpol till Socialdemokraterna", säger Busch Thor.

Hennes parti säger nej till den nuvarande regeringens generella statsbidragshöjningar till kommuner och landsting och har istället öronmärkt alla sina pengar till bidrag riktade till vård och omsorg.

Hon slår ifrån sig kritik från kommuner och landsting som hellre vill ha generella bidrag och säger att "till den dag kommuner och landsting klarar av att bevisa att de verkligen lägger pengarna på det de är tänkta för så behöver staten styra pengarna mot äldreomsorg och sjukvård".

Busch Thor lyfter också fram att hon tycker det är konstigt att staten ska kunna detaljreglera svenska barnföräldrars uttag av föräldraledighet ner på veckonivå samtidigt som man inte kan ta ansvar för skillnader i överlevnad i cancer i olika landsting.

"Jag är verkligen förvånad över att Stefan Löfven går ut så hårt med att valet ska vara en folkomröstning om välfärden", säger hon.

Hon pekar på att 86.000 människor som har fått vänta mer än 90 dagar på operation och specialistvård, att 4.600 äldre beviljats äldreboende förra året men det inte fanns något boende att flytta in i och ett otroligt allvarligt läge inom polisen.

"Jag hoppas också att det är fler som ser att bara mer pengar inte är lösningen", säger hon.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -