RÄNTOR/VALUTOR
TILLTAGANDE TURKIETORO, RÄNTOR, EURO NER (Direkt)

2018-08-10 16:25

STOCKHOLM (Direkt) Förstärkt turbulens runt Turkiet pressade ner euron och europeiska statspappersräntor på fredagen, samtidigt som kronan fortsatte att försvagas.

Turbulensen i Turkiet växte till nya toppnivåer på fredagsmorgonen efter att Financial Times (FT) rapporterat att ECB har uttryckt oro över vissa bankers exponering mot Turkiet.

Dollarn stärktes från nivåer runt 5:60 mot liran tidigt på fredagen till drygt 6:30 som högst när den europeiska handeln startade. Senare återhämtade sig den turkiska valutan något, men den handlades fortsatt betydligt svagare än på torsdagen.

Enligt FT:s källor har ECB:s bankövervakningsenhet, SSM, de senaste månaderna tittat närmare på europeiska bankers exponering till Turkiet. Läget bedöm ännu inte vara kritiskt, men tre banker, spanska BBVA, franska BNP Paribas och italienska UniCredit, som alla har stor verksamhet i Turkiet, anses vara de som är mest exponerade.

Turkiets president Erdogan hade på torsdagen avfärdat oron för raset i liran, som enligt honom beror på "olika kampanjer som genomförs".

"Glöm inte, om de har sin dollar har vi vårt folk, vår gud. Vi arbetar hårt. Se på var vi var för 16 år sedan och se på oss nu", sade presidenten.

På fredagen han vidare att "vi inte kommer att förlora det ekonomiska kriget". Senare begärde han att turkiska medborgare ska växla in sina tillgångar i utländska valutor och guld till lira, det ska bli nationens svar till dem som bedriver ekonomiskt krig.

Presidentens uttalande imponerade inte på valutamarknaden, som hade väntat sig mer konkreta besked från den turkiska ledningen. Dollarn stärktes från omkring 5:90 till närmare 6:25 mot liran när presidenten talade.

När sedan USA:s president Donald Trump, i ett Twittermeddelande, informerade om att han godkänt en fördubbling av tullarna på turkiskt stål och aluminium pressade liran till nya bottennivåer, dollarn stärktes till omkring 6:87 som högst, för att senare backa tillbaka till cirka 6:35 vid svensk stängning (upp från cirka 5:45 vid samma tid på torsdagen).

"Våra relationer med Turkiet är inte goda för tillfället", skrev Donald Trump.

Euron pressades markant nedåt när Turkietoron blossade upp till nya höjder på fredagsmorgonen, och även andra tillväxtmarknadsvalutor hamnade under press.

Europeiska statspappersräntor pressades nedåt, förutom i Italien där oron för UniCredit bidrog till att förstärka den tidigare nervositeten runt populistregeringens kommande budget.

Lite i skymundan redovisade de skandinaviska länderna inflationsutfall för juli på fredagsförmiddagen, och medan priserna ökade klart mer än väntat i Norge och Danmark kom det svenska KPI-utfallet in väl i linje med prognos.

SCB rapporterade att KPIF-inflationen var stabil på 2,2 procent i juli jämfört med i juni, helt i linje med SME Direkts prognosenkät, men över de 2,1 procent som väntades av Riksbanken.

KPIF-inflationen exklusive energi sjönk däremot till 1,3 procent i juli, från 1,4 procent i juni. Det var i linje med analytikernas förväntningar men under de 1,4 procent som väntades av Riksbanken.

Olle Holmgren, senior-ekonom på SEB noterade i ett kundbrev att KPIF exklusive energi, livsmedel, alkohol och tobak (ECB:s kärninflationsmått), var 1,1 procent i juli, och om även priser på internationella resor räknas bort var inflationen bara 0,9 procent.

"Vi tror att dagens KPI-data stöder vår bedömning att Riksbanken inte kommer att höja räntan i år (vi förutser en första höjning i april 2019)", skrev Olle Holmgren.

SCB rapporterade också att tjänsteprisinflationen sjönk till 0,7 procent under andra kvartalet, från 0,8 procent under första kvartalet och 1,2 procent under fjärde kvartalet 2017.

SCB publicerar inte inflationsdata för augusti förrän en dryg vecka efter Riksbankens nästa penningpolitiska möte, den 5 september. Det betyder att direktionsledamöternas mest aktuella information inför räntebeslutet visar på en vikande trend för två av de för närvarande viktigaste inflationsmåtten, KPIF exklusive energi samt tjänstepriser.

Tidigare på fredagen kom besked om att den norska kärninflationen steg till 1,4 procent i juli, från 1,1 procent i juni, vilket var väl över väntade 1,2 procent. I Danmark var samtidigt KPI-inflationen oförändrad på 1,1 procent i juli jämfört med i juni, även det väl över väntade 0,8 procent.

Den svenska kronan stärktes något efter inflationsutfallen från Norge och Danmark, men när den svenska inflationen senare kom in helt i linje med förväntningarna försvagades åter kronan kraftigt.

Euron stärktes till drygt 10:46 mot kronan som högst, från 10:36 strax innan SCB:s KPI-data släpptes. Dollarn noterade samtidigt drygt 9:13 som högst, upp från omkring 9:04 strax före KPI-data.

Kronan återhämtade senare delar av försvagningen men pressades nedåt på nytt när turbulensen runt turkliran tilltog på eftermiddagen. Vid svensk stängning noterades euron till 10:42, upp 3 öre jämfört med vid samma tid på torsdagen. Dollarn hade samtidigt stärkts 14 öre, till 9:11. TCW-index steg till 140,81 (140,00).

Svenska statsobligationsräntor sjönk 3-5 punkter på fredagen, tioårsräntan ner 4 punkter, till 0,48 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk 5 punkter, till 0,33 procent.

Amerikanska statspappersräntor sjönk i linje med europeiska räntor i förmiddagens handel på fredagen, men nedgången gröptes tillfälligt ur något efter statistik som visade att kärn-KPI-inflationen i juli överraskande steg till den högsta nivån sedan september 2008.

Kärninflationstakten steg till 2,4 procent i juli, från 2,3 procent i juni. Analytiker hade väntat en oförändrad inflationstakt. KPI-inflationen var samtidigt stabil på 2,9 procent, i linje med förväntningarna.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,89 procent, 4 punkter lägre än vid samma tid på torsdagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -