NEW YORK
TURKIETKONFLIKTEN FICK BÖRSEN PÅ FALL, S&P500 -0,7% (Direkt)

2018-08-10 22:19

STOCKHOLM (Direkt) De ledande börserna i New York fortsatte att lysa rött under kvällen sedan konflikten mellan USA och Turkiet trappats upp, vilket fick den turkiska liran på fall.

Donald Trump har på fredagen godkänt en fördubbling av tullarna på turkiskt aluminium och stål och den turkiska liran föll till nya rekordlåga nivåer under dagen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uppgett att landet inte kommer att förlora det ekonomiska krig man nu utkämpar.

Dow Jones industriindex stängde ned 0,8 procent till 25.313, medan det bredare S&P 500 hade sjunkit 0,7 procent till 2.833. Det tekniktunga Nasdaq kompositindex hade backat 0,7 procent till 7.839.

Energi var enda sektor på plus med en uppgång på 0,3 procent. Råvaror var den sektor som gick svagast med en nedgång på 1,4 procent.

Även tekniksektorn hade en tung dag, inte minst flera indextunga teknikjättar. Facebook var ned 1,6 procent, medan Alphabet sjönk 1,0 procent. Microsoft, Apple och Amazon var samtliga ned ungefär i linje med index.

Bland övrigt bolag försvagades Dropbox 9,8 procent. Molnlagringsbolaget rapporterade visserligen intäkter som slog analytikernas förväntningar men samtidigt framkom det att bolagets operativa chef Dennis Woodside ska lämna sin post.

Teslas styrelse har ännu inte fått en detaljerad plan av vd:n Elon Musk och behöver mer information om hur han planerar att köpa ut bolaget från börsen, enligt Reuters. Under fredagskvällen rapporterade dock Bloomberg News att elbilstillverkaren kommer vända sig till ett flertal investerare för att kunna köpa ut bolaget från börsen. Detta för att Elon Musk vill undvika att få en eller två stora nya intressenter i bolaget, enligt källor till Bloomberg. Aktien steg på fredagen med 0,9 procent, efter två dagars nedgång.

Chiptillverkaren Qualcomm har enats om en förlikning med konkurrensmyndigheten i Taiwan. Sedan tidigare har bolaget betalat 89 miljoner dollar av totalt 773 miljoner dollar i böter. I stället för att betala resterande del kommer bolaget göra investeringar i Taiwan som värderas till 700 miljoner. Qualcomm var ned 0,4 procent.

Goldman Sachs har nedgraderat halvledarbolaget Intel till sälj från tidigare neutral med riktkursen 44 dollar, en sänkning från 49 dollar. Aktien föll 2,6 procent till strax under 49 dollar.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 5 punkter till 2,87 procent.Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Intel Corp - I dag

{point.key}

Microsoft Corp - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -