NEW YORK
TURKIETKONFLIKT SÄNKER BÖRSEN, S&P500 -0,5% (Direkt)

2018-08-10 16:29

STOCKHOLM (Direkt) De ledande börserna i New York inledde tydligt nedåt på fredagen efter ökad geopolitisk turbulens.

Donald Trump har på fredagen godkänt en fördubbling av tullarna på turkiskt aluminium och stål och den turkiska liran föll till nya rekordlåga nivåer under dagen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uppgett att landet inte kommer att förlora det ekonomiska krig man nu utkämpar.

I Rysslands har premiärministern Dmitrij Medvedev sagt att han betraktar det som "ekonomisk krigsföring" om USA inför förbud mot banker eller en särskild valuta. Tidigare i veckan meddelade USA att landet kommer införa sanktioner mot Ryssland.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,8 procent till 25.313, medan det bredare S&P 500 hade sjunkit 0,5 procent till 2.838. Det tekniktunga Nasdaq kompositindex hade backat 0,4 procent till 7.859.

Kraft enda sektor på plus med en uppgång på 0,3 procent, medan energi presterande sämst, ned 1,3 procent.

På bolagsfronten försvagades Dropbox omkring 9 procent. Molnlagringsbolaget rapporterade visserligen intäkter som slog analytikernas förväntningar men samtidigt framkom det att bolagets operativa chef Dennis Woodside ska lämna sin post.

Chiptillverkaren Qualcomm har enats om en förlikning med konkurrensmyndigheten i Taiwan. Sedan tidigare har bolaget betalat 89 miljoner dollar av totalt 773 miljoner dollar i böter. I stället för att betala resterande del kommer bolaget göra investeringar i Taiwan som värderas till 700 miljoner. Qualcomm var ned ungefär i linje med index.

Teslas styrelse har ännu inte fått en detaljerad plan av vd:n Elon Musk och behöver mer information om hur han planerar att köpa ut bolaget från börsen, enligt Reuters. Aktien backade marginellt på fredagen och är på väg mot den tredje nedgångsdagen i rad.

Goldman Sachs har nedgraderat halvledarbolaget Intel till sälj från tidigare neutral med riktkursen 44 dollar, en sänkning från 49 dollar. Aktien föll 2,2 procent till 49 dollar.

På makrofronten visade statistik att konsumentpriserna i USA steg 0,2 procent i juli, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 2,9 procent. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och med 3,0 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Reuters snittprognos.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 4 punkter till 2,89 procent.

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Intel - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -