SKAGEN m2
starkt andra kvartal, ser fortsatt gynnsam marknad (Direkt)

2018-07-23 13:28

Uppdragsartikel - finansierad av SKAGEN Fonder.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Fastighetsfonden SKAGEN m2 hade ett starkt andra kvartal både i absoluta och relativa termer och fortsatte visa styrka gentemot såväl jämförbara fastighetsfonder som andra sektorer.

Det skriver fondförvaltaren Michael Gobitschek i en kvartalsrapport för den globala fastighetsfonden SKAGEN m2, som under kvartalet steg 8,2 procent i svenska kronor.

I juni tappade fonden 0,7 procent i svenska kronor medan dess jämförelseindex (MSCI ACWI Real Estate IMI ex REITS Net total return index USD) sjönk 2,2 procent. Under månaden stärktes den norska kronan (fondens basvaluta) 1,8 procent mot den svenska kronan.

Sedan årsskiftet har fonden stigit 8,4 procent i svenska kronor per den 30 juni, samtidigt som jämförelseindex ökat 4,3 procent. Den norska kronan har under samma period stärkts 10,0 procent mot den svenska kronan.

Under det andra kvartalet var inte ränterörelserna lika kraftiga som i det första, vilket gav vissa positiva signaler på den amerikanska fastighetsmarknaden, skriver Michael Gobitschek. Europeiska fastighetsaktier fortsatte prestera väl, drivet av solida hyrestillväxtsiffror, lägre vakansgrader och stigande tillgångsvärden, särskilt i huvudstäder, fortsätter han.

SKAGEN m2:s bästa respektives sämsta portföljbidrag under det andra kvartalet. (Källa: SKAGEN Fonder)

Fondens bästa bidragsgivare i det andra kvartalet var D Carnegie och Catena. D Carnegie fortsatte förvärva hyresbostäder i Stockholmsområdet och dess aktie fick hjälp av budstriden om Victoria Park mellan Starwood Capital och Vonovia, som enligt förvaltaren visar på ett fortsatt intresse för sektorn i Sverige.

Även logistikoperatören Catena fortsatte addera tillgångar till sin portfölj och aktien avkastade bra. Drivet av en snabbt ökande e-handel är lager och logistik alltjämt det mest attraktiva fastighetssegmentet, skriver förvaltaren, som poängterar att Catena, trots kursuppgång det senaste året, handlas till en rabatt mot sina europeiska kollegor.

Portföljens sämsta bidrag i det andra kvartalet kom från argentinska IRSA, som enligt förvaltaren sjönk trots god operationell utveckling och positiva bolagsnyheter. Michael Gobitschek skriver att anledningen till aktiens kräftgång är Argentinas makro- och valutamiljö. Vid kvartalets slut stod det dock klart att landet nästa år kommer inkluderas i MSCI Emerging Market Index, vilket förvaltaren ser som mycket positivt.

Näst sämst i det andra kvartalet gick det brasilianska innehavet MRV Engenharia. Även i detta fall var det inga bolagsspecifika negativa nyheter som fick aktien på fall, utan snarare en ogynnsam miljö sett till makro och valuta, uppger förvaltaren.

Två nya innehav adderades under kvartalet. Kinesiska Vanke ersatte det indiska innehavet Oberoi Properties, som avyttrades tidigare under året.

Michael Gobitschek skriver att Vanke, givet sin storlek och starka balansräkning, är en av de dominerande utvecklarna i Kina som fokuserar på så kallade tier 1 och tier 2-städer. Bolaget uppges handlas till en ordentlig rabatt, främst på grund av sin eftertänksamma markköpsstrategi samt osäkerhet i aktieägarstrukturen.

SKAGEN m2:s investeringstes är att Vanke sakta men säkert bygger upp återkommande hyresintäkter, som kommer minska den inneboende volatilitetsrisken förknippad med att utveckla bostäder.

Det andra nytillskottet till portföljen är finska Kojamo, där fonden investerade till en bra rabatt mot bokfört värde i samband med aktiens börsnotering i juni, skriver förvaltaren. Kojamo är den största och mest välkända hyresvärden i Finland och fokuserar på Helsingfors stadskärna, uppger Michael Gobitschek, som framhåller bolagets visibilitet av dess tillväxtpipeline i kombination med ett starkt kassaflöde från hyreskontrakt. Förvaltaren ser Kojamo som ett bolag med såväl låg riskprofil som tillväxtmöjligheter och konstaterar att innehavet har presterat väl sedan start.

SKAGEN m2:s tio största innehav per den 30 juni. Portföljen innehåller 30 innehav, varav de tio största utgör 48,7 procent av fondförmögenheten. (Källa: SKAGEN Fonder)

Michael Gobitschek skriver vid en framåtblick att förhållandena för fastigheter är fortsatt gynnsamma, med låga räntor och expanderande ekonomier globalt sett. Han förklarar att den positiva trenden gällande vinst per aktie och tillväxt av bokfört värde fortsätter i generella termer och att detta stöds av robust operativ utveckling, fallande finansieringskostnader och minskande skuldsättning. I tillägg till detta ser förvaltaren även ökande initiativ gällande kapitalallokering, såsom aktieåterköp och utdelningar, och lyfter fram detta som en positiv faktor.

Förvaltaren tror på fortsatt förvärvsaktivitet i sektorn, då värderingsskillnaderna mellan noterat och onoterat alltjämt är stor vilket kan erbjuda möjligheter.

Värderingarna i SKAGEN m2:s portfölj uppges vara i linje med, eller under, det historiska genomsnittet i relation till substansvärde. Detta backas upp av solida balansräkningar, efterfrågestyrd hyrestillväxt samt låga eller förbättrande vakansgrader, skriver förvaltaren.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


SKAGEN m2 A - I dag

{point.key}

Catena - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -