SKANSKA
BOSTADSMARGINAL HJÄLPT AV RESERVEFFEKT - FC (Direkt)

2018-07-20 11:34

STOCKHOLM (Direkt) Skanskas bostadsutvecklingsdel har - när projekt nu närmar sig färdigställande - kunnat frigöra reserver. Det hjälpte lönsamheten i det andra kvartalet och då särskilt inom den svenska bostadsutvecklingsverksamheten.

"Det är en onormalt hög effekt från upplösning av reserver", sade finanschefen Magnus Persson under fredagsförmiddagens rapportkonferens.

Han förklarade att Skanska inom sin bostadsutveckling rapporterar intäkter i samband med att köpeavtal skrivs.

"Vissa ser det som aggressivt, vi tycker det är ganska transparent. Man kan väldigt snabbt se hur marknaden rör sig när man läser våra siffror och se var bolaget rör sig", sade han.

I och med att Skanska har risker under färdigställandetiden håller bolaget reserver för att täcka dessa.

"När vi färdigställer projektet och hanterar riskerna upplöses reserverna. När marknaden är väldigt bra och vi har en verksamhet som presterar väl hamnar vi i slutändan i en situation med stora reserver i slutändan. Det är den situationen vi är i nu", sade finanschefen.

För det andra kvartalet redovisade Skanskas bostadsutvecklingsdel en rörelsemarginal om 17,4 procent. För den svenska verksamheten var marginalen 21,4 procent.

Det andra kvartalets intäkter om 2,3 miljarder kronor för bostadsutvecklingsdelen var samtidigt mindre än hälften av de 4,7 miljarder kronorna i fjolårets andra kvartal. Det var vidare 13 procent lägre än SME-förväntan på 2,6 miljarder kronor. Divisionens rörelseresultat om 398 miljoner kronor i det gångna kvartalet (665) slog klart konsensusprognosen på 293 miljoner kronor.

Försäljningen sett till antal bostäder sjönk till 879 stycken från 1.324 enheter i det andra kvartalet 2017.

Att intäkterna inom bostadsutvecklingen minskat beror, utöver lägre antal sålda enheter, på en mixeffekt med fler Boklok-bostäder (Skanskas affordable-segment), samt en lägre andel sålt på Stockholmsmarknaden, förklarade finanschefen.

Likt för många andra aktörer inom svensk bostadsutveckling så ökade dock antalet sålda enheter sekventiellt från 615 enheter. I Sverige var mer än dubblades Skanskas försäljning det första halvårets två kvartal från 241 till 499 bostäder. Finanschefen pekade samtidigt på säsongsfaktorer som en anledning till det.

"Bostadsmarknaden tar fart och är mycket mer aktiv i maj och juni innan det bromsar in före sommaren", sade han.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Skanska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -