MILLICOM
HELÅRSPROGNOS INKLUDERAR FÖRSIKTIG SYN PÅ 2H - FC (Direkt)

2018-07-20 12:22

STOCKHOLM (Direkt) Teleoperatören Millicom har valt att anta en försiktig hållning när det kommer till utsikterna för andra halvåret, trots en kraftig tillväxt andra kvartalet.

"Vi vill vara lite försiktiga och inte dra ut trenderna för snabbt. Vi ser bra momentum och vi känner oss inte mindre säkra på det, men vi vill inte vara överoptimistiska", säger Millicoms finanschef Tim Pennington till Nyhetsbyrån Direkt.

Millicoms kärnverksamhet - Latinamerika - visade en tillväxt i tjänsteintäkterna på 5,5 procent under andra kvartalet, en högre tillväxttakt än de 2-4 procent som bolaget guidat för att Latinamerika ska visa på helåret.

Visserligen uppgav Millicom att tillväxten i Latinamerika kommer att hamna nära den övre delen av det intervallet.

"Vi kommer att få frågor om varför vi inte guidar för att vi kommer över det intervallet", konstaterar Tim Pennington och säger att det finns några skäl till det.

I det andra kvartalet påverkades tillväxten positivt av engångseffekter, som en följd av att Millicom hanterade kommunikationen i presidentvalet i Colombia mellan alla lokala valstationer och den centrala valdatorn.

Tim Pennington uppskattar att det lyfte tillväxten med cirka 1-procentenhet under andra kvartalet, vilket lämnar den underliggande tillväxten i Latinamerika på 4,6 procent.

"Dessutom vet vi att jämförelsetalen blir lite svårare under andra halvåret", säger han.

Kvartalets tillväxt blev starkare än vad Millicomledningen självt hade räknat med, medan ebitda-resultatet däremot blev något svagare. El Salvador, som utgjorde en besvikelse andra kvartalet, dämpade koncernens resultatutveckling.

"Eftersom vi vill investera i våra marknader så måste vi framöver hålla koll på våra kostnader och verksamheter för att få ut ebitda-tillväxt", säger Tim Pennington.

I fredagens rapport uppger Millicom att det förbereder för att lista aktien även på USA-börsen nästa år, parallellt med aktielistningen på Stockholmsbörsen.

"Enda skälet till det är att vår strategi och vårt geografiska fokus attraherar många amerikanska investerare och vi vill göra det lättare för dem att handla aktien", säger Tim Pennington.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -