RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARFÖRSTÄRKNING TAPPADE FART (Direkt)

2018-07-19 16:31

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk något på torsdagen, med tyska räntor 1 punkt ned, och börserna var överlag på minus. USA-räntorna steg initialt men vände ned under eftermiddagen med små nettoförändringar.

En bred dollarförstärkning gröptes också ur i takt med räntenedgången, och vid svensk stängning hade dollarn stärkts marginellt till 112:90 mot yenen och 1:1620 mot euron.

Starka USA-data gav en viss skjuts åt dollarn. Philadelphia Fed index steg till 25,7 från 19,9, över väntade 21,5. Såväl index för nya order som priser klättrade. Nyanmälda arbetslösa sjönk till 207.000 förra veckan, den lägsta nivån sedan december 1969 och en indikation om en solid jobbrapport för juli då detta utfall var i mätveckan för jobbrapporten.

Ränteskillnader mellan USA och andra länder har åter hamnat i fokus då Fed tycks fast beslutna att gå vidare med höjningar, vilket också generellt gett dollarn stöd.

"Fed-chefen tycks inte direkt oroad över den flackare avkastningskurvan och centralbanken signalerar fortsatta räntehöjningar. Vi ser begränsad potential för en närtida vändning i dollarstyrkan", sade Chris Turner på ING till Reuters.

Federal Reserves Beige Book, underlag för nästa FOMC-möte den 1 augusti (där räntan väntas lämnas oförändrad), visade att företagen indikerar en tillväxt i "blygsam till måttlig" takt över landet. Samtliga distrikt rapporterade en oro över tullarna och dess effekter, med högre priser och avbrott i försörjningen.

SEB ansåg att rapporten stärker intrycket att arbetsmarknaden genomgående är mycket stram, men trots det rapporteras lönerna bara öka måttligt. Många faktorer verkar nu gemensamt bidra till stigande kostnader för företagen, men dessa vältras ännu inte över på konsumenterna.

"Fröet för högre inflation framöver verkar ändå ha slagit rot och händer inget oväntat talar det för ett fortsatt behov att strama åt penningpolitiken i USA", skrev SEB.

Handelsfrågorna är fortsatt sommartemat, och i nästa vecka reser EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Washington för förnyade diskussioner.

Enligt Wirtschaftswoche är EU redo att införa tullar på kol, läkemedel och kemiprodukter från USA om Donald Trump inför importbegränsningar på europeiska bilar.

Donald Trump sade inför besöket att Juncker är redo att diskutera ett avtal med stort fokus på biltullar.

"De kommer den 25 juli för att förhandla med oss. Vi sade att om inte vi förhandlar fram något rättvist, har vi enorma vedergällningar. Vilka vi inte vill använda, men vi har en enorm makt", sade Trump.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow har också indikerat att Juncker är redo att ta med sig ett "mycket viktigt handelserbjudande" till Trump.

Tonläget mot Kina är samtidigt fortsatt uppskruvat, och efter att Kudlow sagt att Kinas president Xi Jinping är den som sätter käppar i hjulet för en överenskommelse uppgav Kinas utrikesdepartement att uttalandet är "chockerande" och att de försökt göra allt för att undvika en eskalering.

Pundet tappade till under 1:30-nivån mot dollarn för första gången på tio månader efter svagare detaljhandel än väntat för juni. Det adderar till det lägre KPI-utfallet än väntat för samma månad, och reser vissa frågetecken om den förväntade räntehöjningen från Bank of England i augusti.

Trots ett svagt utfall i juni var detaljhandeln totalt andra kvartalet upp 2,1 procent från föregående kvartal, den starkaste utvecklingen på tio år. Löneutvecklingen har också varit ungefär i linje med prognos. Samtidigt oroar den tröga processen för ett brexitavtal.

"Datan kanske inte är så väldigt bra men vi väntar oss fortsatt att Bank of England ska höja räntan i augusti mot bakgrund av en stark arbetsmarknad och kanske signalera en paus efter det", sade Manuel Oliveri på Credit Agricole till Reuters.

Capital Economics skrev i ett marknadsbrev att de flesta europeiska ekonomier har upplevt en inbromsning sedan förra året, men att tillväxten ändå är relativt stark med historiska mått och utsikterna relativt ljusa.

Handelskonflikten utgör ett hot, särskilt mot öppna ekonomier som Tyskland och Nederländerna, och förnyad turbulens i Italien kan inte uteslutas.

"Men just nu gör en kombination av högre förtroende i företag och hushåll, fallande arbetslöshet, svagt stigande löneökningar och stöttande finansiella förhållanden stötta den inhemska konsumtionen som helhet", skrev de.

Centralbankerna strävar efter policynormalisering, men takten kommer att variera givet skillnader i ledig kapacitet. Bank of England leder vägen och väntas höja två gånger i år. Men även om ECB kommer avsluta nettoköpen så kommer de inte höja förrän tidigast om ett år och sedan bara gradvis, tror Capital Economics.

Kinas centralbank PBOC satte en yuanfixing på över 6:70-nivån för första gången sedan försvagningen tilltog i juni, och visar inga tecken på att oroas över valutatrenden.

"Kina ger i själva verket grönt ljus för att skicka yuanen svagare. Vi har inte sett någon verbal intervention, bara lama ansträngningar för att dämpa yuanens nedgång och upprepade annonseringar om penning- och finanspolitisk lättnad", sade Sue Trinh på Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

Svenska räntor stängde svagt ned medan kronan sammantaget tappade 5 öre till 8:93 mot dollarn och 4 öre till 10:37 mot euron från onsdagen.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -