IMF
TILLVÄXT I EUROPA GÅR IN I LUGNARE FAS (Direkt)

2018-07-19 16:00

STOCKHOLM (Direkt) Euroområdet har fortsatt relativt god fart men det krävs åtgärder för att hålla uppe tillväxttakten framöver.

Det skriver IMF i en rapport efter en artikel IV-konsultation med euroområdet.

IMF konstaterar att den europeiska expansionen i EMU nu går in i en lugnare fas. Den främsta motorn förblir den inhemska efterfrågan, med stöd en solid jobbökning. BNP väntas öka med 2,2 procent i år och 1,9 procent nästa år, innan tillväxten väntas trappa av till en takt närmare 1,5 procent därefter. Under 2017 ökade BNP med 2,4 procent.

På medellång sikt utgör demografiska förändringar, svag produktivitetstillväxt och arvet från krisen en hämsko för tillväxten. Medan den totala inflationen har visat en viss volatilitet på senare tid, så har kärninflationen förblivit dämpad, och inflationen väntas fortsatt ta några år för att på ett uthålligt sätt konvergera med ECB:s inflationsmål.

Det finns samtidigt en rad risker mot utsikterna, såväl inhemskt som globalt. Handelsspänningarna har ökat i och med att USA infört stål- och aluminiumtullar.

Politisk passivitet och politiska chocker på nationell nivå utgör samtidigt viktiga inhemska risker, särskilt vad gäller att återbygga finanspolitiska buffertar i länder med stor offentlig skuldsättning och att genomföra strukturreformer medan tillväxten är stark. Bristen på framsteg i brexitförhandlingarna utgör även en risk för en omskakande exit.

IMF:s styrelse välkomnar den brett baserade uppgången och starka jobbtillväxten, med stöd av solid inhemsk efterfrågan och expansiv penningpolitik, vilket är resultatet av många års uthålliga policyansträngningar. Kärninflationen och löneökningarna är dock dämpade trots att utbudsgapet minskar och en energidriven uppgång i inflationen.

IMF rekommenderar att penningpolitiken förblir ackommoderande tills inflationen på ett övertygande sätt nått ECB:s mål, och välkomnar ECB:s intention att hålla räntan låg klart efter att nettoköpen avslutats. En tydlig kommunikation förblir här avgörande för att förankra ränteförväntningarna.

IMF konstaterar också att de nationella budgetplanerna i euroområdet inte på ett tillräckligt sätt tar itu med landspecifika utmaningar. Högt skuldsatta länder bör öka sina ansträngningar för att minska skuldsättningen under en tid när förhållandena förblir stöttande. Länder med finanspolitiskt utrymme bör öka investeringarna för att lyfta den potentiella tillväxten och bidra till en nödvändig extern rebalansering.

IMF-styrelsen noterar att djupgående strukturella frågor fortsatt dämpar tillväxtutsikterna på medellång sikt och konvergensen i inkomsterna. De uppmanar därför länderna att öka reformtakten för att öka produktiviteten och sysselsättningen, och stöttar initiativ för att länka finansiellt EU-stöd till implementeringen av sådana reformer.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -