ATLAS COPCO
TVÅSIFFRIG TILLVÄXT VÄNTAS - ANALYTIKER (Direkt)

2018-07-19 16:11

STOCKHOLM (Direkt) Analytiker räknar med att Atlas Copcos delårsrapport på fredag kommer att bjuda på tvåsiffrig tillväxt för både försäljning och orderingång, samt ännu mer på resultatraderna.

Omsättningen spås växa med 11 procent, rörelseresultatet med 16 procent och nettovinsten med 25 procent i årstakt, enligt SME Direkts konsensussammanställning.

I det första kvartalets delårsrapport guidade Atlas Copco för att efterfrågan för koncernen väntades ligga kvar vid nuvarande höga nivåer under det andra kvartalet.

Credit Suisse anser att kärnfrågan i rapporten är efterfrågeutsikterna, med tanke på växande oro kring slutmarknaden. Analytikernas förväntansbild är enligt Credit Suisse att Atlas Copco kommer att kommunicera att efterfrågan framöver väntas vara oförändrad jämfört med närmast föregående kvartal. En risk som investmentbanken pekar på är mjukare kommentarer kring halvledarefterfrågan.

Kvartalsrapporten från Atlas Copco är bolagets första efter avknoppningen av gruv- och infrastrukturverksamheten Epiroc. Morgan Stanley förväntar sig därför en "normalisering" av siffror och rapporteringsstruktur.

"Divisionsmässigt tror vi att tillväxttakten inom affärsområdena Kompressorteknik och Industriteknik är välförstådda medan frågetecknet i kvartalet snarare centreras på Vakuumteknik. Orderingången inom Vakuumteknik har ett tufft jämförelsekvartal efter den 79-procentiga tillväxten under det andra kvartalet i fjol", skriver Morgan Stanley som inte skulle bli förvånade ifall Atlas Copco-ledningen kommer att vara något försiktiga beträffande affärsområdets utsikter för helåret.

Osäkerheten kring Vakuum-divisionen är ett viktigt skäl till varför Morgan Stanley har jämviktsrekommendation på Atlas-aktien och ser större uppsida på andra håll i sektorn.

Investmentbanken Exane BNP Paribas noterar att Atlas Copco-aktien har gått 8 procentenheter svagare än sektorn hittills i år, främst med anledning av efterfrågeoro kring Vakuumteknik.

"Vi tror att aktiekursen nu prisar in ett alltför negativt scenario", argumenterar investmentbanken.

Atlas Copcos delårsrapport för det andra kvartalet 2018 släpps fredagen den 20 juli klockan 12.00. En rapportpresentation går av stapeln klockan 15.00 samma dag.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -