ARJO
ÅTGÄRDSPLAN INOM SJUKHUSSÄNGAR SKA GE FÖRBÄTTRINGAR - VD (Direkt)

2018-07-19 15:53

STOCKHOLM (Direkt) Bruttomarginalen för Arjo har förbättrats jämfört med första kvartalet men har påverkats något av en sämre produktmix under det andra kvartalet, och det beror på ökad priskonkurrens inom sjukhussängar i det lägre prissegmentet.

Det säger vd Joacim Lindoff till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju.

"Vi har nu en åtgärdsplan som vi avser att presentera i det tredje kvartalet som ska leda till förbättringar inom det här segmentet" säger Joacim Lindoff.

Det är främst inom sjukhussängar med lägre priser som det finns utmaningar. Det är ökad konkurrens från Östeuropa och Kina som lett till detta. Inom det högre prissegmentet finns inte dessa problem på samma sätt.

"Efter vi satt in våra åtgärder bedömer vi att vi kommer att se en successiv förbättring av bruttomarginalen i kategorin under 2019 och framåt. Framöver vill vi fokusera mer på sängar i de övre prisklasserna där marginalerna är bättre" säger Joacim Lindoff.

När det gäller förvärvsstrategi börjar det nu visa sig hur Arjo väljer att gå tillväga. Detta efter att Arjo nyligen valde att förvärva amerikanska Renu Medical.

"Vi kommer inte jaga förvärv för att öka vår omsättning, utan vi ser mer på bolag där vi ser säljsynergier. Vi kommer att ta in mindre lönsamma bolag och använda de i vårt globala sälj- och servicenätverk. För att utveckla de under vårt paraply" säger Joacim Lindoff

Renu Medical ett sådant typiskt förvärv som Arjo framöver vill göra. Under några år har det skett ett samarbetat de båda bolagen emellan men nu väljer Arjo att förvärva hela bolaget. Renu har tidigare uppvisat tillväxt och omsatte under 2017 omkring 7 miljoner dollar. Bolaget är specialiserat på miljövänliga processer för återanvändning av medicintekniska, icke invasiva, förbrukningsartiklar

"I USA har vi möjlighet att vara med på en marknad som växer, återanvändning av medicinsktekniska produkter. Det finns goda möjligheter att ta marknadsandelar" säger Joacim Lindoff angående förvärvet av Renu Medical.

Arjo ser även ytterligare potential i Renu genom att använda deras processer mot andra produktgrupper. Många medicintekniska produkter används bara en gång men som kunder och tillverkare upptäckt skulle kunna användas flera gånger.

"Trenden i USA har under en tid pekat på att man behöver en sådan här process" säger Joacim Lindoff

På frågan hur förvärvstakten ser ut framöver ges även en tydlig anvisning.

"Vi har en välfylld pipeline med bolag som vi tittar på. Men vi har en organisk plan som ska kompletteras med förvärv, jag vill inte ge några signaler om att Arjo ger sig ut på den stora förvärvsfesten" säger Joacim Lindoff.

Att bolaget vill växa inom äldrevård förklarar bolaget med att befolknings pyramiden pekar på att vi får en allt äldre befolkning vilket nu går i rasande takt.

"Det här kommer att spela oss i händerna under kommande år då vi riktat in oss på åldersrelaterade sjukdomar" Joacim Lindoff.

Under torsdagen kom Arjo med en rapport för det andra kvartalet som var något under förväntan. Aktien tappade 4 procent på rapporten men har sedan årsskiftet stigit med 26 procent.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -