TELIA
SVERIGE OCH M&A-AKTIVITETER I FOKUS 2 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2018-07-18 12:01

STOCKHOLM (Direkt) Telias halvårsrapport riskerar att hamna något i skuggan av teleoperatörens M&A-aktiviteter.

Tre dagar innan halvårsrapporten meddelade Telia att det köper danska TDC:s norska verksamhet för 21 miljarder norska kronor. Samtidigt bekräftade vd Johan Dennelind att samtalen med Bonnier, kring ett förvärv av tv-verksamheten, fortfarande pågår. Uppgifter i media har gjort gällande att en sådan affär kan presenteras i samband med fredagens halvårsrapport.

Blickar man mot utvecklingen under andra kvartalet står Telias verksamhet i Sverige i fokus, enligt en rad analyser inför rapporten.

Deutsche Bank noterar att marknadsförväntningarna vad gäller lönsamhetsutvecklingen i Sverige har sänkts ytterligare något under det senaste kvartalet.

"Detta ger stöd åt vår syn att den inhemska verksamheten står inför betydande utmaningar som sträcker sig bortom just fiberinstallationsavgifter", skriver Deutsche Bank i en analys.

Banken tror att tillväxten i mobila tjänsteintäkter i Sverige har dämpats till 1,7 procent andra kvartalet, från +2,3 procent under första kvartalet.

Handelsbanken räknar i sin tur med att Telias pågående kostnadsbesparingar, varav större delen är hänförliga till Sverige, har bitit bättre under andra kvartalet.

För helåret 2018 har Telia guidat för nettobesparingar på 1,1 miljarder kronor.

"Om bolaget står fast vid sitt helårsmål tror vi på accelererade kostnadsbesparingar under återstoden av året och räknar med att den justerade ebitda-marginalen i Sverige förbättras andra kvartalet, jämfört med i fjol, efter en matt utveckling under första kvartalet", skriver SHB i en analys.

Konsensus för det justerade ebitda-resultatet i Sverige ligger på 3.277 miljoner kronor andra kvartalet (3.241), enligt SME Direkts sammanställning av 13 analytikers prognoser.

För koncernen väntas kvartalets justerade ebitda-resultat ha ökat 6,9 procent till 6.441 miljoner kronor.

Analytikerkåren tror också att Telia når upp till sin prognos för 2018 om ett ebitda-resultat i linje med eller något högre än 2017 års utfall på 25,4 miljarder kronor. Enligt SME-konsensus tror analytikerna att Telias justerade ebitda-resultat kan öka 5,4 procent till 26,5 miljarder kronor 2018.

Av de elva analytiker som har lämnat sin rekommendation till Teliaaktien har fem en positiv syn på Teliaaktien, fem har en neutral/behåll medan en har sälj/minska.

Telias rapport väntas fredagen den 20 juli klockan 7 och en rapportkonferens hålls kl 9.30.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -