SKAGEN Insight
ser trend av ökad aktieaktivism över världen (Direkt)

2018-07-18 15:49

Uppdragsartikel - finansierad av Skagen Fonder.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Aktivistinvesterare har haft en tuff start på året och SKAGEN Insight hamnade efter den bredare marknaden sett till avkastning under det andra kvartalet. Fonden har dock börjat prestera bättre än toppaktivistfonder och med nuvarande positiva transformationsprocess över hela portföljen finns anledning att vara förväntansfull på medellång sikt.

Det förmedlar Tomas Johansson, som förvaltar aktivistskuggarfonden SKAGEN Insight, i en kvartalsrapport.

Sett till juni noterade fonden en nedgång om 1,4 procent i basvalutan norska kronor, vilket var svagare än dess jämförelseindex (MSCI World NR USD), som sjönk 0,4 procent omräknat i norska kronor. Sedan årsskiftet är fondens avkastning -8,2 procent per den 30 juni, medan jämförelseindex är +0,1 procent i norska kronor.

Mätt i svenska kronor var SKAGEN Insights utveckling +0,3 procent i juni och sedan årsskiftet har fonden stigit 0,7 procent.

SKAGEN Insights bästa respektives sämsta bidragsgivare till avkastningen i det andra kvartalet. (Källa: SKAGEN Fonder)

Bäst avkastningsbidrag till fonden kom under det andra kvartalet från Ericsson och Hudson's Bay. Ericsson har utvecklats väl sedan bolaget släppte sin rapport för det första kvartalet, som enligt vissa investerare markerade vändpunkten för bolaget, skriver Tomas Johansson. SKAGEN Insight välkomnade givetvis denna utveckling och har passat på att skala ned sitt innehav i Ericsson, som alltjämt är ett av fondens största även efter försäljningen.

Under onsdagen rapporterade Ericsson för andra kvartalet och återigen belönades aktien med en kraftig kursuppgång.

Det relativt nya innehavet Hudson's Bay presterade riktigt starkt under det andra kvartalet och steg över 30 procent. Trots detta anser portföljteamet att bolaget fortfarande är ordentligt undervärderat, då det innehar tillgångar som värderas till tre gånger så mycket som Hudson's Bays hela börsvärde, enligt Tomas Johansson. Förvaltaren pekar på att aktieägartrycket för att kristallisera bolagets värden är större än någonsin, efter att den aktuella aktivisten i ett nyhetsbrev publicerat sent i juni uttryckt hur angelägen en förändring är.

Hertz och Eltel var fondens sämsta bidragsgivare i det andra kvartalet. Tomas Johansson uttrycker att SKAGEN, trots svag kursutveckling för de båda bolagen, är positivt inställda till dessa två situationer och de förändringar som för närvarande sker i Hertz och Eltel.

Fondens relativa svaghet under kvartalet förklarar Tomas Johansson med att investerare systematiskt undvikit exponering mot aktivistsituationer, till följd av ökad marknadsosäkerhet i form av exempelvis handelsspänningarna mellan USA och Kina samt politisk osäkerhet i Italien. Kortsiktiga investerare vill inte ta risken att syna dessa bolags förmåga till positiv förändring när aktiemarknaderna är turbulenta, konstaterar förvaltaren, som dock har en annan inställning.

Tomas Johansson skriver att SKAGEN är övertygade om att aktivistinvesterare även fortsättningsvis kommer lyckas skapa överavkastning genom att driva på positiv bolagsförändring. SKAGEN ser en trend att aktieägaraktivism fortsätter stärkas i världen och att antalet aktivistkandidater ökar med 15 procent över rullande tolv månader för det första halvåret 2018.

Förvaltaren konstaterar att den svaga utvecklingen för portföljen lett till att innehaven nu är ännu mer undervärderade än vid årets början, trots att de fundamentala trenderna fortsatt är positiva. Detta har fått SKAGEN Insight att agera i form av att öka innehaven i aktier som sjunkit oproportionerligt mycket och minska i bolag vars aktier stått emot turbulensen väl, delger förvaltaren.

SKAGEN Insights tio största aktieinnehav per den 30 juni 2018. (Källa: SKAGEN Fonder)

Gällande värderingen av SKAGEN Insights portfölj skriver Tomas Johansson att rabatten sett till normaliserade vinster är stor mot den bredare marknaden och att det är ett bra recept för långsiktig överavkastning. Särskilt som globaliseringen av aktieägaraktivism väntas fortsätta med oförminskad styrka under 2018 och den senaste tidens marknadsturbulens har ökat känslan av brådska och insikten av förändringsbehov hos portföljbolagen, tillägger han.

Klicka på länken för att läsa SKAGEN Insights rapport för det andra kvartalet 2018: https://www.skagenfonder.se/globalassets/pdfs/status-reports/sweden/skagen-insight-a/2018/20180630_skagen-insight-a-q2.pdf

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -