RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET TAPPAR EFTER KPI-DATA, RÄNTOR SVAGT NED (Direkt)

2018-07-18 11:51

STOCKHOLM (Direkt) Det brittiska pundet sjunker efter svagare KPI-siffror än väntat. Dollarn stärks på onsdagsförmiddagen medan USA-räntor pekar knappt ned och europeiska räntor handlas blandat med små rörelser.

Storbritanniens konsumentpriser var oförändrade i juni jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 2,4 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 2,6 procent, enligt Reuters snittprognos.

Samtidigt visade arbetsmarknadssiffror under tisdagen att brittisk arbetslöshet uppgick till 4,2 procent under tremånadersperioden till och med maj, i linje med analytikernas förväntningar.

Även löneökningarna var i linje med förväntade 2,7 procent under tremånadersperioden till och med maj.

"Vi har ytterligare ett rekord för sysselsättningsgrad, medan antalet lediga platser också nådde nytt rekord. Från det är det tydligt att arbetsmarknaden fortfarande växer starkt", sade Matt Hughes vid ONS i tisdags.

Arbetsmarknadsstatistiken tillsammans med KPI lägger till stor del grunden för Bank of Englands (BOE) räntebesked den 2 augusti och marknaden är inställd på en räntehöjning.

Dagens KPI-statistik minskade emellertid investerarnas förväntningar för att BOE höjer räntan i augusti, från 83 procent till 74 procent efter beskedet, enligt Bloomberg News.

"Förväntningarna för att BOE höjer räntan i augusti sjunker utan tvekan, framför allt givet den politiska osäkerheten. Även med en nettoröst till stöd för en höjning, är det sannolikt att vi ser en räntehöjning men att BOE avvaktar efter det", sade Neil Jones vid Mizuho Bank.

SEB skriver i en kommentar att de förväntar sig en räntehöjning i augusti och att "det skulle förmodligen krävas en stor politisk kris eller fullständig kollaps i brexitförhandlingarna för att centralbanken skulle avstå från att höja räntan med 25 punkter till 0,75 procent i augusti".

Däremot pekar de på att tillväxten i ekonomin inte är särskilt övertygande och att inflationen till stor del drivits av den svaga valutan de senaste åren. Inflationen i slutet av året väntas ligga på inflationsmålet eller till och med under, enligt banken.

Brittiska pundet tappade mot dollarn och handlas till som lägst 1:3020, från 1:3084 innan beskedet. Nivån är den lägsta på tio månader.

Tioårsräntan handlas 2-3 punkter ned efter beskedet.

Även brittiska producentpriser kom in under förväntningarna. I juni steg PPI 0,1 procent, jämfört med månaden före. Jämfört med motsvarande månad föregående år steg priserna 3,1 procent. Väntat var 0,3 respektive 3,2 procent.

Kärninflationen i euroområdet sjönk oväntat till 0,9 procent i juni, från 1,1 procent förra månaden. Väntat var 1,0 procent. Samtidigt steg inflationstakten till 2,0 procent i området, jämfört med 1,9 procent i maj.

Tyska räntor sjunker 1 punkt samtidigt som svenska räntor handlas nära oförändrat.

Dollarn fortsätter stärkas, efter tisdagens uppgång i samband med att Fed-chefen Jerome Powell gav en positiv syn på den amerikanska ekonomin som förstärkte synen att Fed ska fortsätta med gradvisa räntehöjningar.

Kronan försvagas knappt mot dollarn under förmiddagen medan den stärks något mot euron. Amerikanska räntor handlas ned från morgonens nivåer.

EU meddelade på onsdagen att de tidigare aviserade skyddstullarna mot ökat inflöde av stål till Europa verkställs den 19 juli.

De 25-procentiga tullarna är framtagna för att motverka negativa effekter av en omläggning av handelsflöden i stål på grund av USA:s tullar.

Skyddstullarna verkställs först vid importvolymer som överstiger den normala, historiska importen över de tre senaste åren.

              onsdag kl 11.35 (tisdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:8597   (8:8070)   Statsobl 2y  -0,57  (-0,56)
EUR/SEK   10:2987  (10:3017)   Statsobl 10y  0,47   (0,47)
EUR/USD    1:1625   (1:1698)   Ty obl 10     0,34   (0,35)
US obl 10    2,86     (2,86)   

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -