Tellus Midas
Tellus Midas sjönk med 0,6 procent i juni, deltog i placingen av SAS (Finwire)

2018-07-16 16:23
Tellus Midas, en fond som investerar i europeiska mid- och small cap bolag, sjönk med 0,6 procent under juni, vilket var bättre än europeiska aktier uttryckt som STOXX600 som backade med 0,8 procent under perioden. Avkastningen sedan årsskiftet för fonden summerar till 0,9 procent medan jämförelseindexavkastningen landar på negativa 2,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I en kommentar skriver förvaltaren att i juni började optimismen återigen så smått att spira, med stöd från en god global konjunktur och förhoppningar om att vapenskramlet om handelskrig skulle stanna vid tomma tunnor och att president Trump i denna fråga skulle ta sitt förnuft till fånga. Tyvärr visade det sig att de tullar som USA kommer att införa mot omvärlden snarare är högre än befarat. Självklart svarar såväl Kina som EU med motsvarande sanktioner mot USA och så är cirkusen i gång. Detta skapade negativa reaktioner på börserna globalt och juni kom att sluta i moll, skriver fondteamet.

De aktier som bidragit mest positivt till utvecklingen under juni är även denna månad det norska bolaget Link Mobility som sänder ut mass-sms för olika företags räkning och det franska testbolaget Eurofins, som skrev upp sin vinstprognos för helåret.

Mest negativt bidrag till utvecklingen stod det franska gruvbolaget Eramet och den österrikiska sensortillverkaren Ams för. Dessa två bolag har dock under en lång tid varit bland de främsta bidragsgivarna till avkastningen i Midas.

Fonden minskade aktieandelen under juni från 84 till 79 procent. Tellus Midas har under månaden investerat i det nordiska flygbolaget SAS, där den deltog i en placering med rabatt då norska staten sålde ut sina aktier.

"Det pågår en strukturomvandling i flygbranschen med uppköp och sammanslagningar. Norska statens försäljning av aktier ökar förutsättningarna för att SAS kan vara en del i denna strukturförändring."

Fonden har sålt sitt innehav i Palfinger och i B2 Holding. I Palfingers fall beror det på att vd:n, som enligt förvaltarna har drivit bolaget mycket framgångsrikt, valde att sluta. B2 Holding expanderar just nu i framförallt södra Europa där fondteamet ser en stor osäkerhet för tillfället.

Gabriel Ounasvuori
gabriel.ounasvuori@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Midas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -