Tellus Investmentbolag
Tellus Investmentbolag sjönk med 1,9 procent i juni, en besvärlig månad enligt fondteamet (Finwire)

2018-07-16 16:17
Tellus Investmentbolag sjönk med 1,9 procent under juni, vilket innebär att fonden avkastat 13,3 procent sedan årets början. Motsvarande utveckling för fondens jämförelseindex under året var 9,7 procent.

I en förvaltarkommentar framgår det att juni överlag var en besvärlig månad, med bland annat flera politiska utspel, inte minst en eventuell handelskonflikt mellan USA och Kina, vilket bland annat fick många amerikanska teknikbolag att backa. Ett sådant bolag fanns i fondens portfölj, First Solar, som blev drabbat av Kinas motreaktion och nya tariffer och regleringar vad gäller solenergi. Fonden sålde hela innehavet.

Vidare blev det kinesiska innehavet TAL Education konfronterat av flera event-drivna hedgefonder i USA, inklusive Muddy Waters, som påstod att TAL överdrivit sina intäkter sedan 2016. Hedgefonderna och deras advokatbyråer för nu en talan mot TAL som bestrider anklagelserna. Enligt fondteamet har hedgefondernas syfte nog varit att först blanka TAL och sen gå ut publikt med sina anklagelser. Aktien föll med mer än 20 procent och Tellus gick ur positionen relativt snabbt men gjorde ändå en markant förlust.

"I övrigt värt att nämna är att vi uppfattar marknaderna som osäkra och oroliga, med stor slag i kursutvecklingen från dag till dag, och likaså mellan olika sektorer och olika regioner där inte minst många EM valutor har fallit", menar fondteamet.

Vid månadens slut var fondens största innehav dollarfonden SEB USD CRNCY, Fortinet och Blue Prism Group.

Gabriel Ounasvuori
gabriel.ounasvuori@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Globala Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -