ODDO BHF Avenir Europe
-0,7% i juni, bättre än jmf-index (Direkt)

2018-07-16 14:11

Uppdragsartikel - finansierad av ODDO BHF AM SAS.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Medan spänningarna relaterade till den politiska osäkerheten i Italien har lättat, hänger det pågående handelskriget anfört av Donald Trump mot Kina och resten av världen som ett mörkt moln över de finansiella marknaderna.

Det skriver Pascal Riegis, Grégory Deschamps, Frédéric Doussard och Sébastien Maillard, som förvaltar aktiefonden ODDO BHF Avenir Europe, i en månadsrapport.

Fonden noterade en nedgång om 0,7 procent i juni, vilket var något bättre än jämförelseindex (MSCI Europe SMID EUR NR), som sjönk 1,3 procent. Sedan årsskiftet är fondens avkastning +2,8 procent per den 30 juni, medan jämförelseindex är +1,3 procent. Detta gäller i fondens basvaluta euro. Mätt i svenska kronor var ODDO BHF Avenir Europes utveckling +0,6 procent i juni och sedan årsskiftet har fonden stigit 9,2 procent.

Gällande handelskonflikten anser förvaltarna att idén att förmå Kina att tillämpa och ta immateriella rättigheter på allvar har välriktad, men att risken för negativa spridningseffekter är överhängande.

En titt bland fondens största innehav visar att det internationella teknologibolaget Safran Sa, verksamt inom flyg-, rymd- och försvarsindustrin och med sin bas i Frankrike, återfinns i toppen. Bolagets aktie har visat styrka på sistone och noterade i dag den 16 juli på morgonen sin högsta nivå hittills på 108:05 euro, innan den föll tillbaka något till 107:10 euro. Safran tecknade i juni ett joint venture-avtal med Boeing, med syftet att gemensamt designa, bygga och serva så kallade Auxiliary Power Units.

Safrans aktiekurs från årsskiftet. (Källa: Yahoo Finance)

Geografiskt sett har ODDO BHF Avenir Europe störst exponering mot Frankrike, med 32,7 procent av portföljen, följt av Storbritannien (15,7), Tyskland (12,7), Schweiz (7,9) och Danmark (7,0). Bland fondens innehav är börsvärdet mätt som median 7,3 miljarder euro.

Jämfört med MSCI Europe SMID EUR NR har fonden en övervikt mot sektorerna hälsovård, industri, teknik och konsumentvaror. Undervikt noteras mot bank & försäkring, konsumenttjänster, råvaror, "utilities", olja & gas samt telekom.

ODDO BHF Avenir Europes tio största innehav. (Källa: ODDO BHF AM SAS)

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -