MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2018-07-16 06:00

(Omsändning: sändes första gången 13/7)

STOCKHOLM (Direkt) Kommande vecka bjuder på bland annat kinesisk BNP, som väntas visa på en inbromsning, och amerikansk statistik över bland annat industriproduktion och detaljhandel, som väntas visa på fortsatt bra drag i USA. Veckans politiska händelse blir måndagens toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors.

För svensk del kommer i veckan Valueguards bostadspriser för juni.

MÅNDAG DEN 16 JULI

==================

kl 4.00: Kina: BNP 2 kv

Kina BNP: Tillväxttakten väntas växla ned till 6,7% 2 kv från oväntat starka 6,8% 1 kv, efter att makrostatistik kommit in svagt på sistone.

Commerzbank tror på 6,6% och pekar bland annat på svaga fasta investeringar och en trög detaljhandel, liksom att en svagare fastighetsmarknad nu får effekt.

"Vi är också ganska försiktiga om Kinas ekonomiska utsikter i de kommande kvartalen givet landets skuldproblem och spänningarna i handeln."

Nordea räknar också med 6,6% och tror på en fortsatt nedväxling 2H, med regeringens ansträngningar för att minska skulder och kyla av bostadssektorn. De tror dock inte att det pågående handelskriget med USA får några större effekter i närtid.

"Peking har verktyg för att ersätta sina exportförluster med inhemsk efterfrågan."

kl 9.00: Valueguard: bopriser juni

Efter höstens fall har Valueguards HOX-index över bostadspriserna stabiliserats i år och den utvecklingen väntas fortsätta i juni. Enligt Mäklarstatistik, som redan släppt sina boprisdata, var det överlagt svagt upp på bostadsmarknaden i juni.

Swedbank räknar med en sidledes utveckling för HOX i juni, i linje med små rörelser hos Mäklarstatistik, "något som ytterligare skulle förstärka intrycket av stabilisering". Med tanke på säsongsmönstret, där juni brukar vara svagt, skulle det innebära en starkare säsongsrensad utveckling.

kl 14.30: USA: detaljhandel juni

Det har varit bra drag i detaljhandeln i USA på sistone och det väntas ha fortsatt i juni. Försäljningen väntas ha ökat 0,5% m/m och 0,4% exklusive bilar.

Commerzbank tror också på +0,5% för huvudsiffran, som dras upp av en kraftigt ökad bilförsäljning, men som dämpas av en väntad rekyl för byggmaterial, där försäljningen steg rejält i maj på grund av vädret.

kl 16.00: IMF: World Economic Outlook update

I sin senaste stora prognos, i april, räknade IMF med att tillväxten i världsekonomin växlar upp till 3,9% i år ligger kvar där även 2019. De såg ett fortsatt starkt globalt momentum, men bedömde att riskerna väger över på nedsidan på lite längre sikt, med protektionism som hot.

USA: Trump träffar Putin i Helsingfors

Det första toppmötet mellan de två presidenterna blir veckans stora politiska händelse. De två ska diskutera relationer mellan USA och Ryssland samt bland annat Syrien och Ukraina. Donald Trump har sagt att han även ska ta upp Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

"Jag hoppas vi kommer överens. Jag tror vi kommer överens. Men i slutändan är han en konkurrent. Han representerar Ryssland. Jag representerar USA. Så på sätt och vis är vi konkurrenter. Inte en fråga om vän eller fiende. Han är inte min fiende och förhoppningsvis är han, en vacker dag, kanske en vän", har Donald Trump sagt inför mötet.

TISDAG DEN 17 JULI

==================

kl 15.15: USA: industriproduktion juni

Den amerikanska industrin går för högvarv. Visserligen sjönk industriproduktionen oväntat 0,1% m/m i maj, men detta berodde mycket på störningar efter en brand i en bilfabrik. Nu i juni väntas en uppgång, med 0,5% och +0,7% för tillverkningsindustrin, drivet av en kraftig rekyl för bilproduktionen.

kl 16.00: Fed: Jerome Powell håller penningpolitiskt anförande inför senatens bankutskott, följt av frågestund

Fed-chefens halvårsvisa anförande/utfrågning i kongressen drar alltid till sig stor uppmärksamhet.

ONSDAG DEN 18 JULI

==================

kl 10.30: Storbritannien: KPI juni

Marknaden är inställd på en räntehöjning från Bank of England i augusti och juni-KPI blir en av de sista pusselbitarna som avgör om det blir så. KPI-inflationen väntas växla upp till 2,6% från 2,4% i maj, drivet av högre energipriser, medan kärninflationen spås stiga till 2,2% från 2,1%.

kl 20.00: Fed: publicerar Beige Book

Federal Reserves regionala konjunkturrapport ger anekdotisk information inför kommande räntemöte. I fokus denna gång blir kanske främst vad företagen som intervjuas har att säga om spänningarna på handelsområdet och särskilt om det påverkat deras investeringar.

Enligt den förra rapporten, som publicerades i slutet av maj, växte USA-ekonomin i måttlig takt, med stöd av en stark tillverkningsindustri. Företagen bekymrade sig dock just för risken för ett globalt handelskrig.

Lönerna, en viktig faktor för Federal Reserve för tillfället, rapporterades fortsatt stiga i en måttlig takt. Många företag angav dock att de höjt lönerna som ett resultat av brist på kvalificerad arbetskraft.

TORSDAG DEN 19 JULI

===================

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed index juli

En av de första indikatorerna för utvecklingen i den amerikanska tillverkningsindustrin i juli. I juni sjönk Philadelphia Fed Index kraftigt, till 19,9 från 34,4 i maj. Index över nya order visade sin största nedgång sedan finanskrismånaden oktober 2008 när det sjönk från den högsta nivån sedan 1973. Orderindex steg dock mycket kraftigt i maj och var i juni i stort sett bara tillbaka till nivån i april.

Nu i juli väntas Philadelphia Fed Index ha stigit till 22,0.

FREDAG DEN 20 JULI

==================

kl 1.30: Japan: KPI juni

Bank of Japan fortsätter att brottas med en låg inflation, där inflationstakten dessutom sjunkit på sistone. I maj var såväl KPI- som kärninflation 0,7%. I juni väntas KPI-inflationen stiga till 0,8%, med stöd av högre bensinpriser.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -