FIM Sahara A
FIM Sahara A backade med 1,9 procent i juni, Sydafrika tyngde (Finwire)

2018-07-16 14:23
FIM Sahara A backade med 1,9 procent i juni, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 3,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fondteamet skriver i en månadskommentar att som väntat inkluderade MSCI Saudiarabien i tillväxtmarknadsindexet. Investeringarna i Saudiarabien gav en hyfsad avkastning, även om nyheten i sig inte ledde till några betydande svängningar. Marknaden har åtminstone delvis prisat in detta i kombinationen med högre oljepriser, eftersom Saudiarabien har gett bättre avkastning sedan årsskiftet än till exempel tillväxtmarknaderna eller frontiermarknaderna.

"På längre sikt kan beslutet vara betydelsefullt, eftersom Saudiarabiens vikt, 2,6 procent i EM-indexet, är tillräckligt stor och andelen utländska placerare fortfarande är mycket liten."

Förvaltarteamet delger att placeringar i Egypten gav också en god avkastning, även om indexet sjönk något. Däremot var månaden svag i Sydafrika, där sämre BNP-siffror än väntat offentliggjordes. Den sydafrikanska randen försvagades med nästan 10 procent i dollar, vilket tyngde placeringarna. Den försvagade valutan belastade särskilt fondens placeringar inom banker och konsumtionsvaror.

Förenta Arabemiraten utgjorde 31 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av Sydafrika och Saudiarabien med 25 respektive 14 procent.

Gabriel Ounasvuori
gabriel.ounasvuori@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -