På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Placera
minskar aktievikten, tar in MS INVF Global Opportunity (Direkt)

2018-07-03 12:20

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Det sura börs- och handelsklimatet får Placera att återigen dra ned sin aktieexponering, nu från 45 till 40 procent. Samtidigt byts Storebrand Global Multifactor ut mot spetsfonden MS INVF Global Opportunity.

Det framgår av Placeras artikel "Köpvärda fonder i sommar".

Placeras fondredaktör Pär Ståhl konstaterar att Trumpdriven geopolitisk oro präglat årets första halva och att fondåret hittills bjudit på många överraskningar och tvära kast.

Han gör även spaningen att den plusavkastning som noteras i svenska kronor för de flesta större aktieregioner till stor del går att härleda till att dollarn stärkts med nästan 10 procent mot kronan hittills i år. Detta gör det enligt redaktören lätt att förledas att de globala börserna går bra, när det i själva verket är valutaeffekter och inte en underliggande positiv avkastning som ligger bakom uppgångarna.

Placeras strateg Pekka Kääntä har, givet den tråkiga börsmiljön med risker för eskalerande handelskonflikter, svårt att se "triggers" för aktiemarknaden i det korta perspektivet och har sänkt aktievikten i Placeras allokeringsförslag från 45 till 40 procent. För de återstående 60 procenten föreslår strategen att 35 placeras i räntor eller kassa, 5 i råvaror och 20 i alternativa placeringar. Det skriver han i en separat marknadskommentar.

Pär Ståhl väljer att inför sommarens fortsättning plocka bort Storebrand Global Multifactor från fondportföljen till förmån för den aktivt förvaltade spetsfonden MS INVF Global Opportunity. Fonden går under kategorin globala tillväxtbolag och har historiskt levererat en bra riskjusterad avkastning, skriver Pär Ståhl. Kristian Heugh förvaltar sedan 2010 fonden, uppbackad av Morgan Stanley Investment Managements globala tillväxtmarknadsteam.

MS INVF Global Opportunity uppges bestå av 32 aktier med en dragning mot stora tillväxtbolag (största innehavet Amazon torde vara ett bra exempel på detta).

Placera tror att fonden, som de senaste tre åren avkastat 83 procent och därmed slagit kategorisnittet på 32 procent, har bra förutsättningar att fortsätta överprestera i ett fortsatt stökigt börsklimat.

Placeras val över sommaren:

Fond                  Risknivå        
Länsförsäkringar Japan Indexnära    Högst          
Handelsbanken Amerika Småbolag     Högre          
Handelsbanken Nordiska Småbolag    Högre          
Morgan Stanley Inv. Fund Global Opp.  Högre          
Swedbank Robur Ny Teknik        Högre          
Swedbank Robur Access Mix       Medel          
Sensor Sverige Select         Medel          
Carnegie Strategifond         Medel          
Spiltan Räntefond Sverige       Låg           
Atlant Stability            Låg           

Risknivån är satt av Placera och rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, med reservationen att Placera ser över och kan komma att byta ut fonder i samband med månadsskiften.

Länk till Placeras fondtips: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/07/02/kopvarda-fonder-i-sommar.html

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.Länsförsäkringar Japan... - I dag

{point.key}

Handelsbanken Nordiska... - I dag

{point.key}

Swedbank Robur Ny Tekn... - I dag

{point.key}

Swedbank Robur Access... - I dag

{point.key}

Sensor Sverige Select - I dag

{point.key}

Carnegie Strategifond A - I dag

{point.key}

Spiltan Räntefond Sverige - I dag

{point.key}

Atlant Stability - I dag

{point.key}

MS INVF Global Opportu... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -