EU-TOPPMÖTE
JUNCKER BESÖKER TRUMP FÖR ATT LÖSA HANDELSKONFLIKT (Direkt)

2018-06-28 21:50

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska besöka USA:s president Donald Trump i Washington för att försöka lösa handelskonflikten.

Jean-Claude Juncker åker till Washington den 21-22 juli.

Det framkom på torsdagen efter EU-toppmötets diskussion om handelsfrågor, enligt EU-källor.

Vid G7-mötet i Quebec den 8-9 juni erbjöd sig Jeaen-Claude Juncker att diskutera tullar och handelsflöden med Donald Trump.

EU-toppmötet upprepade att de är beredda att diskutera tullsänkningar i ett mindre frihandelsavtal. När USA:s tullar på stål och aluminium aviserades i mars sade EU:s ledare att de inte ville förhandla så länge tullarna gäller.

EU-toppmötets samsyn var fullständig när det gäller handelsrelationen med USA, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen till journalister.

"Europa har ingen önskan att eskalera konflikten, men vi måste reagera. Vårt svar är måttligt", sade han.

Han talade om EU:s strafftullar på amerikanska varor värda 2,8 miljarder euro som infördes på midsommarafton som svar på USA:s stål- och aluminiumtullar mot EU.

Däremot diskuterade EU-ledarna inte i detalj hur man skulle reagera om USA inför tullar på europeiska personbilar. Donald Trump har hotat med detta.

"Vi hoppas att förnuftet infinner sig", sade Lars Løkke Rasmussen.

Som väntat uppmanade EU-toppmötet kommissionen att lägga förslag för att förbättra hur Världshandelsorganisationen WTO fungerar.

Det handlar om att täppa till kryphål i WTO:s regler som ger Kina möjlighet att subventioner statliga företag, begränsa utländska investeringar, resa handelshinder och tvinga fram tekniköverföring.

Dessutom vill EU få USA att häva sin blockering av tillsättandet av nya domare i WTO:s appellationsdomstol. Cecilia Malmström sade att USA har vunnit 86 procent av fallen i WTO:s tvistelösning.

EU:s avsikt med en reform av WTO går längre än så. EU vill underlätta för en mindre grupp WTO-länder att nå överenskommelser inom olika områden för att undvika att enstaka länder kan sätta stopp.

EU-toppmötet uppmanade också handelsministrar och Europaparlamentet att enas om förslaget av granskningar av utländska direktinvesteringar. Det gäller främst kinesiska och ryska investeringar i strategisk infrastruktur.

Inom skatteområdet betonade EU-toppmötet att jakten på skatteflykt måste fortsätta. Finansministrarna måste särskilt fortsätta med att hitta ett sätt att beskatta den digitala ekonomin.

Frågan handlar till stor del om hur digitala jättar som Google, Amazon, Facebook och Apple ska fås att betala mer skatt än nu. För närvarande betalar de mycket lite i EU. EU-länderna är splittrade om hur det ska gå till.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Amazon.com - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -