RR
ISK KAN HA KOSTAT 42 MDR I SKATTEBORTFALL (Direkt)

2018-06-26 08:39

STOCKHOLM (Direkt) Investeringssparkonto, ISK, har snabbt blivit en mycket populär sparform som lockat till sig nästan 2,2 miljoner människor. Sparformen har dock lett till ett stort skattebortfall, enligt en granskning från Riksrevisionen.

"I backspegeln kan det konstateras att aktiesparande har varit lågt beskattat på ISK under åren 2012-2017. Riksrevisionen har gjort beräkningar för att uppskatta hur stort skattebortfall reformen har lett till. Beräkningarna tyder på ett skattebortfall på 23 miljarder kronor under perioden. Dessutom kommer kapitalvinster som genererats under perioden, men som inte realiserats före 2018, att leda till ett framtida skattebortfall på ytterligare 19 miljarder kronor."

"Totalt kan det alltså handla om ett skattebortfall på 42 miljarder kronor sedan 2012. De stora summorna förklaras av aktiemarknadens starka utveckling. Om aktiemarknaden hade utvecklats svagare skulle resultaten sett annorlunda ut", säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Enligt granskningen har ISK gjort det enklare att spara, bland annat genom att deklarera. Däremot har, tvärt emot syftet med investeringssparkontot, vissa aspekter på aktiesparandet blivit krångligare. Det gäller deltagande i vissa nyemissioner och börsintroduktioner samt när företag delar ut aktier i ett dotterbolag.

Riksrevisionen anser att införandet av ISK innebär att det nu finns två parallella system för beskattning av direktägda finansiella instrument. Det krävs därmed en utvärdering från sparare för att ta reda på om ISK är förmånligt för dem.

Då skatten på sparande i ISK betalas oavsett om tillgångarna ökar eller minskar i värde är det mer riskfyllt att spara i ISK än på konventionellt sätt, enligt Anna Brink, projektledare för granskningen.

"När hänsyn tas till att sparande i ISK är mera riskfyllt kan ISK inte betraktas som en skattemässigt särskilt förmånlig sparform", säger hon.

Riksrevisionen föreslår att vid en eventuell skattereform bör deklarationen av konventionellt beskattade aktier förenklas, konsekvenserna av olika beskattningsprinciper allsidigt belysas och avvikelser från skattemässig neutralitet mellan olika sparformer tydligt motiveras.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -