EUROGRUPP
ENAS OM PAKET MED SKULDLÄTTNADER FÖR GREKLAND (Direkt)

2018-06-22 03:12

LUXEMBURG (Direkt) Euroländerna enades natten till midsommarafton om ett åtgärdspaket för Grekland, inklusive skuldlättnader.

Det tillkännagav eurogruppens ordförande Mario Centeno vid en presskonferens.

"Efter åtta långa år så lämnar Grekland nu programmen för finansiellt stöd", sade han.

Euroländernas nödlån till Grekland har totalt uppgått till 240 miljarder euro. Under de senaste tre åren har Grekland fattat beslut om 450 reformåtgärder som motprestation.

Den sista utbetalningen av nödlån från euroländerna till Grekland blir på 15 miljarder euro. Av dessa ska 5,5 miljarder euro användas för räntebetalningar.

Resterande 9,5 miljarder ska användas för en kontantbuffert så att Grekland inte behöver gå till marknaden på ett bra tag. Totalt väntas den grekiska kontantbufferten bli 24,1 miljarder euro.

Vidare beslutade eurogruppen skjuta upp räntebetalningar med tio år till 2033. Det gäller lån från euroländernas gamla räddningsfond EFSF på totalt 97 miljarder euro. Löptiderna förlängs också med tio år.

Däremot sades inget uttryckligen om återköp av gamla lån med hög ränta, främst från IMF. Men det står Grekland fritt att använda delar av kontantbudgeten till detta.

Det franska förslaget om en mekanism för automatiska skuldlättnader skrotades. Den gick ut på att ytterligare skuldlättnader skulle utlösas om tillväxten blev svagare än väntat. Tyskland motsatte sig att detta skulle ske helt automatiskt.

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos var glad över uppgörelsen. Grekland kan lämna räddningsprogrammet och få tillträde till finansmarknaden, sade han.

Han hade varit ännu gladare om Greklands budgetmål hade varit lägre, sade han.

Grekland har åtagit sig att ha ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent till 2022. Därefter bör Grekland i genomsnitt hålla ett primärt överskott på 2,2 procent fram till 2060 för att följa stabilitetspakten.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -