ANDERSSON
VÄLKOMNAR GREKISK UPPGÖRELSE, ÄNDÅ SVÅRT LÄGE (Direkt)

2018-06-22 16:19

LUXEMBURG (Direkt) Finansminister Magdalena Andersson välkomnade eurogruppens uppgörelse om Grekland natten till midsommarafton.

Euroländernas beslut om stora skuldlättnader är ett resultat av Greklands svåra läge med en stor statsskuld.

"Det säger något om situationen om man sitter på natten och diskuterar vad som ska hända 2060", sade hon till journalister vid ekofinmötet på midsommarafton.

Hade uppgörelsen uteblivit fanns risk för en stökig reaktion på finansmarknaderna. Ändå är det ekonomiska läget i EU betydligt bättre nu än vid den grekiska krisen för tre år sedan, sade hon.

På ekofinmötet kunde EU:s finansministrar avföra Frankrike från EU:s svarta lista över länder med alltför stora budgetunderskott, alltså över 3 procent av BNP.

"I det konjunkturläget som Frankrike befinner sig i ska man ligga under 3-procentsgränsen när man har en så stor statsskuld. Kanske ska man ligga lite bättre till än så", sade Magdalena Andersson.

Ekofinmötet uppmanade också Ungern och Rumänien att korrigera avvikelser i sina budgetar från uppsatta mål.

För svensk del upprepade EU:s finansministrar sina rekommendationer om att minska hushållens höga skuldsättning och förbättra bostadsmarknadens funktionssätt.

Magdalena Andersson välkomnade rekommendationen men sade att det finns en bred överenskommelse i riksdagen att just se det som icke bindande rekommendationer, liknade de från IMF och OECD.

Regeringen håller med om att problem finns, men håller inte med om förslag till åtgärder: minskade ränteavdrag, införande av fastighetsskatt och hyresavreglering.

I allmänhet har de 28 EU-länderna bara åtgärdat hälften av fjolårets rekommendationer på något sätt, klagade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis.

"Helt klart kan vi göra bättre ifrån oss", sade han.

Finansministrarnas diskussion om fördjupning av bankunionen gick trögt. Enighet finns om att stärka räddningsfonden ESM och göra den till en reservfond (backstop) för bankresolutionsfonden.

Arbetet med ökad riskdelning i EU:s banksystem går särskilt trögt - till exempel med insättningsförsäkringen. Tyskland och andra nordliga länder vill att sydliga länder minskar riskerna ytterligare i sina banksystem.

Den enda framgången som finansministrarna kan leverera till EU-toppmötet den 28-29 juni är deras överenskommelse från i maj om en uppdatering av bankkrislagstiftningen.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -