RÄNTOR/VALUTOR
FÖRNYAD ORO FÖR ITALIEN, EURON TAPPAR (Direkt)

2018-06-21 12:20

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visade en blandad utveckling på torsdagen. Räntorna i euroområdets periferi steg medan övriga sjönk svagt, samtidigt som euron försvagades mot dollarn.

Klockan 12.00, då den svenska penningmarknaden stängde för midsommarfirande, var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till 0,35 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,50 procent.

Italienska tioårsräntan var upp 12 punkter sedan en euroskeptiker valts att leda den italienska senatens finansutskott. Svag likviditet drev på ränteuppgången, uppgav handlare till Bloomberg News.

Såväl Norges Bank som Schweiz Nationalbank, SNB, lämnade räntebesked på förmiddagen.

Den norska kronan stärktes initialt efter att Norges Bank lämnat räntan oförändrad och meddelat att den "mest sannolikt" kommer att höja räntan i september.

Kronförstärkningen mot dollarn blev kortvarig och även mot euron gröptes den delvis ur, men mot den svenska kronan var den norska fortsatt starkare.

Enligt centralbanken fortsätter den ekonomiska uppgången och kapacitetsutnyttjandet tycks ligga nära en normal nivå, samtidigt som den väntas öka snabbare än väntat.

Den underliggande pristillväxten ligger under målet men högre kapacitetsutnyttjande pekar mot att löner och pristryck kommer att stiga framöver.

Nordea skrev i en kommentar att budskapet i huvudsak var enligt förväntningarna.

"Lägre inflation än väntat talar för en lägre räntebana, vilket också räntor och tillväxten utomlands gör. Högre oljepriser, starkare inhemsk efterfrågan och en fortsatt svag norsk krona trots ett högre oljepris är huvudanledningen varför banan är något högre än i mars", skrev Nordea.

Kari Due-Andresen, Handelsbanken, noterade att Norges Bank höll fast vid sin strategi, precis som de räknat med.

"Norges Bank räknar med sju räntehöjningar till slutet av 2021, vi tror att de bara kommer att klara av tre", enligt Due-Andresen, som tillade att Norges Bank vill skicka en tydlig signal till bostadsmarknaden om att räntorna är på väg uppåt.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att räntehöjningarna väntas bli mycket långsamma och eftersom de även räknar med att oljepriserna ska sjunka, så tror de att kronan kommer att försvagas de kommande åren.

Även SNB lämnade styrräntan oförändrad, på -0,75 procent. De noterade att schweizerfrancen fortsatt är högt värderad och att situationen på valutamarknaden bräcklig. Den negativa räntan och bankens beredskap att intervenera på valutamarknaden är därför fortsatt nödvändig.

SNB skrev vidare att riskerna mot bankens basscenario för tillväxten lutar över mot nedsidan, främst beroende på den politiska utvecklingen i vissa länder samt potentiella internationella spänningar och protektionistiska tendenser.

Bank of England lämnar sitt räntebesked klockan 13.00 och även här väntas penningpolitiken lämnas oförändrad. Banken bedöms vilja invänta inkommande data. Den senaste tidens statistik har varit blandad, med svag industriproduktion, men oväntat stark detaljhandel.

Här hemma lämnade finansminister Magdalena Andersson en uppdaterad prognos över de ekonomiska utsikterna. BNP-prognosen för i år reviderades ned till 2,6 procent, från 2,8 procent i vårbudgeten, och till 2,1 procent från 2,2 procent för nästa år. Nedrevideringen beror främst på ökade att risker för att utvecklingen ska bli svagare än väntat. Utöver ökad amerikansk protektionism, politisk osäkerhet och risken för hårdlandning i Kina kvarstår risken för hushållens skuldsättning och svenska bostadspriser.

Även det finansiella sparandet reviderades ned, men det beror på en "periodiseringseffekt" på 5 miljarder kronor som har med inbetalningen av EU-avgiften att göra.

USA-räntorna pekade nedåt i den europeiska handeln, men tioårsräntan stabil på 2,91 procent, jämfört svensk stängning dagen före. En mer dämpad riskaversion, med temporär paus i oron för handelskonflikter, och Fed-chefen Jerome Powells signaler om fortsatt gradvisa räntehöjningar bidrog till att dämpa intresset för amerikanska statspapper.

Jerome Powell talade i Sintra, Portugal om att en god utveckling i USA-ekonomin, med sjunkande arbetslöshet och inflation nära målet, utgör skäl för Fed att fortsätta med gradvisa räntehöjningar, och han påpekade att stödet i FOMC för en sådan hållning är starkt.

I eftermiddag, efter den svenska marknadens tidiga stängning, publiceras Philadelphia Fed Index för juni, veckostatistiken över nya arbetslösa samt en del bostadsstatistik.

På valutamarknaden handlades dollarn kring 1:1520 mot euron, vilket var starkare än de 1:1572 som noterades vid svensk stängning dagen före, och även mot yenen var dollarn lite starkare på 110:41 (110:16).

Kronan blev 5 öre svagare till 8:94 mot dollarn och knappt 1 öre svagare mot euron på 10:30.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -