Öhman Global Growth
Öhman Global Growth ökade med 6,5 procent i maj, 21 procent i avkastning hittills i år (Finwire)

2018-06-21 12:10
Aktiefonden Öhman Global Growth ökade med 6,5 procent i maj, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 21 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fondteamet med Filip Boman i spetsen skriver att börser gick lätt framåt i maj, framförallt drivet av USA och IT-bolag. För teknikdriven tillväxt är efterfrågan fortsatt stor och maj var ytterligare en stark månad.

Största bidrag kom från mjukvarubolaget Adobe med en kursuppgång på 14 procent som genom förvärv nu ger sig in i e-handel. Evolent Health som levererar plattformar till hälsovårdssektorn var upp 25 procent efter en stark rapport där man visade vinst och höjde prognoserna.

Även Apple gick starkt med en kursuppgång om på 14 procent i spåren av att bolaget utannonserade större aktieåterköp och vann den senaste etappen av den utdragna patentstriden mot Samsung.

I den negativa vågskålen återfanns Samsung som var den största negativa bidragsgivaren, med en kursnedgång om låga fyra procent.

Inför framtiden bedömer man att den ekonomiska tillväxten är stabil och det är svårt att se några uppenbara bubblor i marknaden. Dock så pekar ledande indikatorer på en svagare ekonomisk utveckling framöver och analytikers vinstförväntningar har börjat försvagats. Fondteamet tillägger även att värderingen i USA är hög samtidigt som den är neutral i övriga världen, vilket inte upplevs särskilt attraktivt.

De största innehaven per utgången av månaden var Amazon, Adobe och Microsoft med portföljvikter om 7,4, 5,1 respektive 4,5 procent. Antalet aktieinnehav uppgick till 43 procent.

Teknik stod för 71 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av cyklisk konsument med 18,6 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -