ANDERSSON
SKEPTISK TILL EU-FÖRSLAG OM NYTT KRISSTÖD (Direkt)

2018-06-21 20:43

LUXEMBURG (Direkt) Finansminister Magdalena Andersson är skeptisk till EU-kommissionens förslag om två nya EU-stöd, ett vid ekonomiska kriser och ett för att genomföra ekonomiska reformer.

"Kommissionen måste förklara vilket mervärde som man menar att de två funktionerna skulle ha", sade hon till journalister när hon anlände till ett utvidgat eurogruppsmöte.

I mötet deltog både euroländer och EU-länder som inte är med i EMU.

En invändning Magdalena Andersson förde fram var att stödinstrumenten kan uppfattas som ett sätt att kringgå stabilitetspaktens budgetregler.

"Alla visste om problematiken när euron startade. Det var därför man har en stabilitets- och tillväxtpakt", sade hon.

"Håller man sig till pakten blir behovet av andra stötdämpare mindre. Den bästa stabiliseringsfunktionen är ordning och reda i statsfinanserna", fortsatte hon.

En annan invändning är att krisstödet vid asymmetriska chocker är utformat så att alla EU-länder ska bidra, men bara euroländer kan dra nytta av de räntefria lånen. (Dock kan även Danmark få dessa lån eftersom den danska kronan är knuten till växelkursmekanismen ERM2.)

"Vi har en överenskommelse sen sommaren 2015 att länder som inte är med i euron inte ska behöva ta ekonomiska risker för sådant som bara berör euroländer", sade Magdalena Andersson.

Den 31 maj lade kommissionen sitt förslag om de två stödinstrumenten för att fördjupa EMU, som en del av förslagen kring EU:s långtidsbudget 2021-2027.

Krisstödets mål är att hålla uppe investeringar genom att ge räntefria lån snabbt om arbetslösheten stiger från en redan hög nivå. EU tar upp lån som omedelbart lånas vidare till eurolandet i svårigheter.

Instrumentet för att stödja viktiga ekonomiska reformer gäller reformer som EU godkänner. Reformerna ska genomföras inom tre år.

Detta stöd kan ges till alla EU-länder, alltså även Sverige. En del av pengarna ska öronmärkas för icke euroländer som behöver genomföra reformer för att göra sig redo för EMU.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -