ANDERSSON
OSÄKER EFFEKT PÅ PRISERNA AV TULLAR MOT USA (Direkt)

2018-06-21 20:58

LUXEMBURG (Direkt) Effekten av EU:s importtullar på amerikanska varor på priser i EU beror på hur företag agerar.

Men EU har valt ut amerikanska varor där substitut finns för att minska den skadliga effekten på EU:s ekonomi.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister när hon anlände till det utvidgade eurogruppsmötet på torsdagen.

"Effekten på priser för konsumenter beror helt på hur företagen agerar - hur mycket som går ut till konsumenten och hur mycket som tas på lägre vinst", sade hon.

På midsommarafton inför EU 25-procentiga strafftullar på amerikanska varor värda 2,8 miljarder euro. Tullarna är ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar mot EU, som infördes den 1 juni.

Magdalena Andersson sade att EU:s svar är väl avvägt och håller sig inom Världshandelsorganisationen WTO:s regler.

Källor i EU-kommissionen uppgav att listan med amerikanska produkter har valts för att skada EU:s ekonomi så lite som möjligt och ha så stor politisk effekt i USA som möjligt. Varor från delstater som röstade för president Donald Trump har valts ut, till exempel bourbon whiskey från Kentucky.

Samtidigt har vissa specifika varor strukits från listan när europeiska alternativ saknas. Därför har vissa färgnyanser av läppstift undantagits från de allmänna tullarna på läppstift, uppgav källorna i kommissionen.

IMF-chefen Christine Lagarde sade vid en separat presskonferens att handelsbråken i världsekonomin är en av de risker som valutafonden varnar för.

"Den direkta effekten är minimal. Kanske 0,1 procent här och 0,1 procent där. Men den indirekta effekten på förtroendet kan bli betydande", sade hon.

Christine Lagarde varnade för att handelsbråken kan få större makroekonomisk effekt om de fortsätter med upptrappningar.

IMF-chefen beklagade att det alltid är de fattiga som drabbas mest i de direkt inblandade länderna liksom på annat håll i världen, som fattiga råvaruexporterande länder.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -