KI
RIKSBANKEN VÄNTAR MED RÄNTEHÖJNING TILL VÅREN 2019 (NY) (Direkt)

2018-06-20 09:33

(Tillägg. Från stycke sju)

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken låter reporäntan ligga still på −0,50 procent till våren 2019.

Det skriver KI i sin konjunkturprognos på onsdagen.

I prognosen i mars var KI:s bedömning att reporäntan skulle ligga kvar på -0,50 procent till första kvartalet 2019.

Riksbankens senaste räntebana från i april pekade mot en första höjning mot slutet av 2018, och en reporänta på 0,14 procent fjärde kvartalet 2019, 0,72 procent i fjärde kvartalet 2020 och 1,01 procent i slutet av prognosperioden i andra kvartalet 2019.

KI skriver att mot bakgrund av bristen på kompetent arbetskraft förblir högre än normalt fortsätter löneökningarna i näringslivet att stiga framöver och når något över 3 procent nästa år.

"Den tilltagande löneökningstakten bidrar till att kostnadstrycket stiger i företagen. Tillsammans med ett fortsatt gott efterfrågeläge, höga energipriser och den svaga kronan bidrar detta till att inflationen stabiliseras kring 2 procent 2018 och 2019. Det dröjer dock till våren 2019 innan Riksbanken börjar höja reporäntan", skriver KI.

KI noterar att deras prognos därmed pekar på en något senare räntehöjning än enligt Riksbankens senaste prognos, men i linje med marknadsförväntningarna enligt RIBA-kontrakten.

"Denna första höjning av reporäntan ligger tidsmässigt även väl i linje med när interbankräntan i euroområdet, eonia, börjar stiga", tillägger KI (i en formulering som kanske inte är helt korrekt efter beskeden från ECB förra veckan).

KI konstaterar att höga energipriser och svag växelkurs gör att KPIF-inflationen hamnar i linje med Riksbankens 2-procentsmål i år, efter att ha gjort det även 2017. Även 2019 väntas KPIF-inflationen hamna nära målet, då med stöd av indirekta effekter av de högre priserna på el, drivmedel och importvaror i kombination medstigande löneökningar och ett högt efterfrågeläge.

"Sammantaget innebär det att inflationen förblir högre än den varit på flera år. Därtill ökar enhetsarbetskostnaden i näringslivet i en takt som på sikt är förenlig med att konsumentpriserna ökar med 2 procent per år", skriver KI.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -