KI-PROGNOS
KONJUNKTURTOPPEN NÅS I ÅR, BNP ÖKAR 2,4% 2018 (NY) (Direkt)

2018-06-20 09:23

(tillägg: från stycke fyra samt graf)

STOCKHOLM (Direkt) Den rådande högkonjunkturen i Sverige kulminerar i år, medan nästa år präglas av en mer avtagande tillväxt bland annat på grund av minskande inhemska bostadsinvesteringar. BNP-tillväxten hålls då istället uppe av en stigande exportefterfrågan.

Det skriver Konjunkturinstitutet i sin prognos på onsdagen.

BNP väntas öka med 2,4 procent i år och 1,9 procent nästa år. I sin prognos i mars spådde KI en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 2,1 procent nästa år.

KI spår att svensk export tar fart ordentligt under hösten och att uppgången fortsätter nästa år, vilket ger stöd åt styrkan i industrikonjunkturen. Tillsammans med det goda vinstläget stimulerar detta industrins investeringar som väntas öka med nästan 5 procent både i år och nästa år. Även i många tjänstebranscher och i den offentliga sektorn växer investeringarna relativt starkt i år.

En annan bild visar bostadsinvesteringarna som faller tillbaka det andra kvartalet i år. Den prognostiserade nedgången i bostadsinvesteringarna innebär att den totala tillväxten i investeringar bromsar in kraftigt nästa år och ger då inte något bidrag alls till BNP-tillväxten.

Det finns samtidigt fortfarande en underliggande styrka i bland annat investeringar, arbetsmarknad och offentliga finanser.

Finanspolitiken är expansiv i år och det offentliga finansiella sparandet faller tillbaka trots högkonjunkturen. Under åren 2019−2022 bedöms sammantaget utrymmet för ofinansierade reformer uppgå till drygt 110 miljarder kronor.

Att bibehålla personaltätheten i offentligt finansierade välfärdstjänster skulle under samma period innebära ungefär motsvarande belopp i ökade utgifter, inklusive en viss standardhöjning i linje med historiskt mönster.

Sysselsättningstillväxten bromsar in i år och nästa år. Det beror bland annat på att byggbranschens behov minskar framöver och minskad efterfrågan från offentlig sektor. Nästa år står tjänstebranscherna ensamt för i stort sett hela uppgången i sysselsättningen.

Mot bakgrund av att bristen på kompetent arbetskraft förblir högre än normalt fortsätter löneökningarna i näringslivet att stiga framöver och når något över 3 procent nästa år.

"Den tilltagande löneökningstakten bidrar till att kostnadstrycket stiger i företagen. Tillsammans med ett fortsatt gott efterfrågeläge, höga energipriser och den svaga kronan bidrar detta till att inflationen stabiliseras kring 2 procent 2018 och 2019. Det dröjer dock till våren 2019 innan Riksbanken börjar höja reporäntan", skriver KI.

Bild: Konjunkturinstitutets prognos

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -