ZTE
USA:S SENAT STOPPAR TRUMPS UPPGÖRELSE, NYTT AKTIERAS (Direkt)

2018-06-19 08:18

STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska senaten röstade på måndagskvällen för att återinföra förbudet för amerikanska bolag att sälja komponenter till kinesiska ZTE. Därmed stoppar man åtminstone tillfälligt den uppgörelse som president Donald Trump personligen har förhandlat fram med Kinas president Xi Jinping.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Diskussioner väntar nu mellan senaten och representanthuset, som tidigare godkänt president Trumps upplägg. Presidenten ska på onsdagen möta republikaner i senaten för att diskutera hur ZTE ska kunna återuppta verksamheten.

ZTE har ett flertal gången brutit mot amerikanska bestämmelser, enligt landets handelsdepartement. Bolagets produkter kan också användas för att spionera på amerikanska medborgare, hävdar USA:s underrättelsetjänster, något ZTE förnekar.

Tidigare i juni uppgav den amerikanska handelsministern Wilbur Ross att USA och ZTE nått ett avtal. Bland villkoren fanns att ZTE måste byta ut hela sin ledning och styrelse inom 30 dagar och betala böter om 1 miljard dollar.

ZTE uppgav därefter att bolaget avser att ansöka om lån om 10,7 miljarder dollar som ett första steg för att försöka reparera skadorna av konflikten.

ZTE-aktien rasade över 25 procent i tisdagens handel i Hongkong. På två månader har därmed närmare två tredjedelar av börsvärdet raderats ut.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -