MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ TISDAGEN (Direkt)

2018-06-19 06:00

kl 9.30: SCB: arbetslöshet maj

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den säsongsrensade arbetslösheten i Sverige ha sjunkit svagt till 6,2 procent i maj från 6,3 procent i april.

I april steg arbetslösheten, till 6,3 procent från 6,2 procent månaden före, snäppet högre än förväntningarna på 6,1 procent i SME Direkts prognosenkät.

Icke säsongsrensat väntas arbetslösheten ha sjunkit till 6,6 procent i maj från 6,8 procent månaden före.

Swedbank noterar att de senaste framåtblickande indikatorerna, visar att den höga efterfrågan på arbetskraft bland arbetsgivare består men att den har dämpats något.

"Det är också värt att notera en ökad vakansgrad under det första kvartalet 2018, enligt SCB:s vakansstatistik. Det indikerar att matchningsproblemen i form av svårigheter att finna kvalificerad arbetskraft blir alltmer påtaglig för företagen", skriver Swedbank-ekonomerna.

kl 9.30: RGK: ny prognos statsupplåning

I sin förra prognos, i februari, räknade Riksgälden med ett överskott i statens betalningar på 80 miljarder kronor för 2018 och ett överskott på 45 miljarder kronor för 2019.

Det innebar en rejäl upprevidering för innevarande år jämfört med prognosen i oktober på +47 miljarder kronor, medan det för 2019 var en mindre nedrevidering från +55 miljarder kronor.

Gälden meddelade i februari också att emissionsvolymen i statsobligationer sänks till 1,5 miljarder kronor per auktion (tidigare 2,0) från och med mars. Upplåningen i övriga skuldslag lämnades oförändrad.

Riksgäldsdirektören Hans Lindblad konstaterade att den goda ekonomiska tillväxten, tillsammans med fortsatta kapitalplaceringar på skattekontot, leder till att budgetsaldot stärks och statens upplåningsbehov minskar ytterligare.

"Riksgälden sänker därför emissionsvolymen i statsobligationer för femte gången på två år och når därmed en nivå där vi bedömer att det inte är lämpligt att minska den ytterligare under rådande omständigheter", sade Lindblad.

ESV spår i sin alldeles färska prognos, från den 14 juni, ett överskott på 53 miljarder kronor i år och ett underskott på 1 miljard kronor nästa år.

Underskottet nästa år motiverar de med att företag och även privatpersoner med kapitalplaceringar på skattekontot väntas ta ut det placerade kapitalet när räntorna stiger.

Swedbank räknar med små förändringar avseende budgetprognos och upplåning i den kommande rapporten om statsupplåningen från Riksgälden.

"Svensk ekonomi redovisar en fortsatt stark tillväxt och Riksbankens minusränta innebär att kapitalplaceringarna på skattekontot är fortsatt stora", skriver de i ett kundbrev.

Banken noterar att Riksgäldens budgetprognos är betydligt mer optimistisk än ESV:s prognos och att det skiljer hela 73 miljarder kronor mellan prognoserna.

"Medan ESV bedömer att kapitalplaceringarna på skattekontot börjar minska redan i slutet på 2018, räknar

Riksgälden med fortsatta insättningar i år och uttag först under det andra halvåret 2019, när de korta marknadsräntorna kommit upp en del", skriver Swedbank.

Banken tror att upplåningen i statsobligationer och i övriga skuldslag hålls oförändrad och hänvisar till att Riksgälden har uttryckt oro för den gradvisa försämringen i statspappersmarknadens likviditet, "som beror på ett antal samverkande faktorer, såsom finansmarknadsregleringar, sänkta emissionsvolymer och Riksbankens obligationsköp".

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -