PowerCell
Finns inga kinesiska alternativ till Powercell - vd (Finwire)

2018-06-04 13:24
Det finns i dag inga kinesiska alternativ till bränslecellsbolaget Powercells stackar. Det säger vd Per Wassén vid Redeye Growth Day på måndagen.

I första kvartalet dubblade Powercell omsättningen till 7,8 miljoner kronor (3,9), främst tack vare en ökad leveranstakt till kinesiska kunder med bland annat Powercell S2 stackar till Wuhan Tiger. Rörelseresultatet sjönk samtidigt till -18,8 miljoner kronor (-15,9).

"Kina har kommit till insikten att batterier är en 'dead end'", säger Powercell-chefen, som menar att det finns ett starkt statligt stöd för övergången till bränsleceller.

Powercell har ett antal tester med kinesiska aktörer. På en fråga om varför bolaget har lyckats ta sig in på den kinesiska marknaden svarar vd:n:

"I dag kan man hävda att det inte finns några kinesiska alternativ. Det andra är att våra huvudkonkurrenter har grafitbaserade stackar, dom stackarna klarar långsamtgående bussar, men går man över till last- eller personbilar så skakar grafitplattorna sönder. Därav är vi 'outstanding'."

Per Wassén uppger vidare att Powercells stack har en högre energiintensivitet än Toyotas stack, och förmodligen även är mer kostnadseffektiv då Toyotas använder titan.

Powercell är i dag även "preferred supplier" till Nikola Motor, som håller på att utvärdera bolagets stack med en alphaprototyp vilken enligt vd:n väntas vara färdig innan årsskiftet. När den är klar ska lastbilstillverkaren göra en betaprototyp med större antal enheter, sedan en C-serie.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -