På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Placera
Handelsbanken Amerika Småbolag in i portföljen (Direkt)

2018-05-31 17:37

STOCKHOLM (Fonder Direkt) SEB Östeuropa Småbolag får lämna portföljen till förmån för Handelsbanken Amerika Småbolag, när Placera presenterar tio köpvärda fonder i juni.

Det framgår av en kommentar från Placeras Pär Ståhl, som gör ovanstående fondbyte som ett led i att ta ned risken, då Placeras makrostrateg Pekka Kääntä valt att vikta ned aktieexponeringen från neutrala 50 till en undervikt på 45 procent.

Pär Ståhl konstaterar att Östeuropafonder haft några tuffa månader, med amerikanska sanktioner mot ryska oligarker och turbulens i Turkiet, där hot om inskränkningar för landets centralbank lett till en valuta i fritt fall.

Att ersätta SEB Östeuropa Småbolag med en Europafond var inget som lockade Placera. Pär Ståhl pekar på ett minskat Europaintresse för globala investerare, på grund av faktorer såsom politisk osäkerhet i Italien och Spanien, tröga Brexitförhandlingar och något svagare makrostatistik.

Valet föll istället på USA och mer specifikt små- och medelstora bolag, där Placera ser flera gynnsamma trender (med reservationen att värderingen är historiskt hög). Faktorer som Pär Ståhl nämner är sänkt företagsskatt, bra makrostatistik, högt konsumentförtroende samt att den goda konjunkturen verkar hålla i ett tag till, understödd av skattereformen. Mer specifikt för mindre amerikanska bolag är de generellt sett mindre känsliga för en stärkt dollar än vad stora exportbolag är, samtidigt som de på grund av lokal förankring bör påverkas mindre av ett större handelskrig, skriver Pär Ståhl.

Nedan följer en tabell över Placera fondval i juni. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt och den angivna risknivån är definierad av Placera.

Fond                  Risknivå        
Länsförsäkringar Japan Indexnära    Högst          
Handelsbanken Amerika Småbolag     Högre          
Handelsbanken Nordiska Småbolag    Högre          
Storebrand Global Multifaktor     Högre          
Swedbank Robur Ny Teknik        Högre          
Swedbank Robur Access Mix       Medel          
Sensor Sverige Select         Medel          
Carnegie Strategifond         Medel          
Spiltan Räntefond Sverige       Låg           
Atlant Stability            Låg           

Länk till artikeln: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/05/31/kopvarda-fonder-i-juni.html

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.Atlant Stability - I dag

{point.key}

Carnegie Strategifond A - I dag

{point.key}

Handelsbanken Nordiska... - I dag

{point.key}

Länsförsäkringar Japan... - I dag

{point.key}

Sensor Sverige Select - I dag

{point.key}

Spiltan Räntefond Sverige - I dag

{point.key}

Swedbank Robur Access Mix - I dag

{point.key}

Swedbank Robur Ny Tekn... - I dag

{point.key}

Storebrand Global Mult... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -