LINDE
JOBB, SOCIALA FRÅGOR VIKTIGAST FÖR (S) I EU-POLITIKEN (Direkt)

2018-05-25 15:02

STOCKHOLM (Direkt) Jobben och de sociala frågorna är viktigast för Socialdemokraterna när det gäller EU-politiken.

Det sade Ann Linde, EU- och handelsminister (S), vid en tillställning anordnad av EU-kommissionens svenska representation på fredagen.

Hon sade att jobben är det allra viktigaste för henne som socialdemokrat och konstaterade att 1,4 miljoner svenskar har ett jobb att gå till på grund av exporten, varav cirka 70 procent går till EU:s inre marknad.

"EU är helt avgörande för svensk tillväxt och våra jobb", sade Ann Linde.

Hjärtefrågor för Socialdemokraterna är också de sociala frågorna och arbetsmarknadsfrågorna, den sociala pelaren där medborgarna ska stå i fokus.

Socialdemokraterna vill inte öka federalismen i EU och tror inte på stora förändringar i fördraget.

"Vi tror på en mix (av de förslag som lagts fram i EU:s vitbok), men inte på stora förändringar om ökad federalism, det är vi emot", sade Ann Linde.

Beträffande EU:s kommande långtidsbudget upprepade Ann Linde tidigare uttalanden om att en ökning av avgiften för svensk del med 35 procent, eller 15 miljarder kronor, är "helt oacceptabelt".

Hon tycker samtidigt att inriktningen är bra i stora delar, som att jordbruks- och regionalstöden minskas.

"Den budgeten vi har nu (på cirka 1 procent av BNI) tycker vi ungefär är rimlig, man måste ju ha pengar till sitt eget lands reformutrymme också", sade hon.

Ann Linde tog också upp att EU skapar trygghet, och att Sverige är helt beroende av samarbete för trygghet.

"Vi behöver ett EU som är ännu mer aktivt nu" med tanke på risken för handelskrig och USA:s president Donald Trumps hot om tullar.

Det var en "närmast bedrövad stämning" vid bordet vid handelsministrarnas möte tidigare i veckan, sade Ann Linde.

Hon konstaterade att det även varit en orolig tid inne i EU, som den stora migrationen som lett till splittring i EU. Det krävs en gemensam asyl- och migrationspolitik i EU, även om man ännu inte lyckats nå någon enighet i denna fråga, enligt Ann Linde.

"Det här har visat sig vara mycket svårare och tagit längre tid än vi trott. Det viktigaste är att vi får ett nytt asylsystem och här har vi kommit ganska långt", sade hon och tillade att EU:s yttre gränser har blivit mycket förstärkta sedan 2015.

På en fråga om vad Socialdemokraterna tycker om EMU i dag svarade EU-ministern att vi röstade för att inte gå med i EMU och om det ska ändras i framtiden måste man ha en ny folkomröstning.

"Jag kan inte se så långt in i framtiden att det skulle ske", sade hon.

Hon betonade samtidigt vikten av att Sverige har ett gott förhållande med euroländerna.

Ann Linde passade i frågan om hur hon ser på ett svenskt medlemskap i EU:s bankunion utan hänvisade bara till den pågående utredningen i frågan.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -