BOMARKNAD
ALLT FÄRRE BORÄTTER SOM TAS BORT ÄR SÅLDA - HEMNET (Direkt)

2018-05-25 08:28

STOCKHOLM (Direkt) Allt färre av de annonser för bostadsrätter som tas bort från bostadssajten Hemnet är sålda och en av de marknader där det syns störst skillnad mot tidigare är Stockholm.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi ser att en tydligt lägre andel borttagna objekt är sålda och Stockholm är en av de marknader där vi ser störst förändring. Detta är ytterligare ett tecken på en marknad som går trögare än tidigare", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Fram till och med april i år är 82 procent av alla bostadsrätter som tagits bort från Hemnet sålda, jämfört med 94 procent under motsvarande fyra månader 2017 och 96 procent 2016. I Stockholms län har andelen sålda minskat till 76 procent från 92 procent i fjol och 95 procent år 2016.

"Det blir intressant att se om vårens osålda bostäder kommer att komma tillbaka på marknaden nu före sommaren eller efter. En hypotes är att mycket kommer tillbaka i augusti. Graden av återpubliceringar brukar nämligen öka efter sommaren. Vi kan dessutom förvänta oss att det blir på en historiskt hög nivå, med tanke på att våren varit ganska trög", säger Staffan Tell.

Eftersom det går att rapportera in en bostad som såld i efterhand överensstämmer inte alltid borttagna och sålda bostäder tidsmässigt. Det gör att vissa månader kan mer än 100 procent av alla borttagna bostäder vara sålda.

Bild: Andel sålda bostadsrätter

Bild: Andel sålda bostadsrätter Stockholm

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -