NORDEA
UTREDS FÖR PENNINGTVÄTTSBROTT I DANMARK - DANSKA TV2 (Direkt)

2018-05-24 09:52

STOCKHOLM (Direkt) Nordea utreds för penningtvätt i Danmark efter uppgifter om att banken under flera år ska ha levererat sammanlagt omkring en miljard danska kronor i kontanter, framförallt i 500-eurosedlar, till kriminella växlingskontor där pengarna bland annat ska ha använts till penningtvätt rörande narkotikahandel.

Det rapporterar Danska TV2.

"Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016", säger Julie Galbo, som är chef för Group Risk Management and Control på Nordea, till SVT Nyheter.

Chefer för tre växlingskontor har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott. Bara till dessa tre kontor levererade Nordea åren 2012-2015 motsvarande en miljard danska kronor, varav det mesta i 500-eurosedlar.

Under 2016 beslutade Europeiska centralbanken att sluta producera och ge ut 500-eurosedlar med hänvisning till att dessa sedlar med stor valör underlättar olaglig verksamhet. Myndigheter i Danmark har varnat för användning av 500-eurosedlar sedan 2011.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -