RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR SJUNKER, DOLLARN TAPPAR (Direkt)

2018-05-22 06:06

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna sjönk tillbaka efter svensk stängning på måndagen sedan investerar bedömt att riskerna för ett handelskrig med Kina dämpats samtidigt som dollarn fortsatte att tappa i värde.

I söndags sade USA:s finansminister Steven Mnuchin att USA satt handelskriget med Kina "on hold" och inte skulle överväga tullar mot Kina medan de två länderna samtalar.

Investerare som tidningen Wall Street Journal talat med uppgav att åtminstone en del av ränteuppgången hittills i år beror på den ökning av obligationsauktioner som behövs för att finansiera staten.

Den flackare avkastningskurvan innebär att investerare "inte får så mycket betalt" för att ta risken att inflationen kan accelerera under obligationens livstid, sade Michael Cloherty, chef för räntestrategi på RBC Capital Markets till tidningen.

Tre Fed-företrädare var ute på banan på måndagskvällen. Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, sade att han kan komma att stödja ytterligare tre amerikanska styrräntehöjningar under 2018, utöver räntehöjningen i mars, ifall inflationen accelererar.

Tidigare har Harkers syn varit att det väntas behövas totalt tre amerikanska styrräntehöjningar i år, alltså två utöver den höjning som genomfördes i mars.

Hans kollega i Atlanta, Raphael Bostic, sade att han bedömer att inflationen i USA kommer att överskrida tvåprocentsmålet under en period.

"Eftersom inflationen redan i praktiken är på målet skulle jag inte bli förvånad om målet överskrids blygsamt", sade han under ett anförande på måndagskvällen enligt Bloomberg News.

Sist ut var Neel Kashkari, Fed-chef i Minneapolis, som sade att det faktum att den amerikanska ekonomin skapar arbetstillfällen utan bevis på att inflationen ökar är ett argument för att låta ekonomin fortsätta att växa.

"Vi är praktiskt taget på vårt inflationsmål, men vi har överraskats, jobben fortsätter att skapas", sade han.

Han tillade att han tror att det fortfarande kan finnas viss ledig kapacitet på den amerikanska arbetsmarknaden och noterade att lönerna ännu inte börjat stiga.

I tisdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan 2 punkter ned till 3,05 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av den sedvanliga veckostatistiken över detaljhandeln samt Richmond Feds industriindex för maj.

De asiatiska börserna sjunker mestadels svagt på tisdagen, med det japanska Topix-indexet ned drygt 0,2 procent, japanska räntor har knappt rört sig och yenen har stärkts mot dollarn.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade i Japans parlament att löner och konsumtion i Japan långsamt börjar ta fart, men att prismålet på 2 procent fortsatt är en bit bort och det är lämpligt att fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Han sade att det finns en rad osäkerhetsfaktorer för inflationsutsikterna, men ingen förändring när det gäller åtagandet att nå målet så snart som möjligt.

Enligt BOJ-chefen är inte BOJ i ett läge då den behöver överväga en exit från den nuvarande penningpolitiken. De kommer att kommunicera exit när prismålet närmar sig.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:93 mot yenen, ner från 111:17 vid svensk stängning i går, medan euron i sin tur har stärkts till 1:1781 mot dollarn från 1:1769.

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

Den europeiska makroagendan är också rätt tunn, med brittiska ordertrender från CBI och räntebesked från Ungern som få punkter.

Här hemma publicerar SCB arbetslösheten i april.

Säsongsrensat väntas arbetslösheten ha sjunkit till 6,1% från 6,2% i mars, enligt SME Direkts prognosenkät.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att indikatorer försvagats lite på sistone, men att de fortsatt signalerar en hög efterfrågan på arbetskraft i närtid.

"Vi räknar dock med att sysselsättningen planar ut senare i år när BNP-tillväxten bromsar in", skriver banken.

LO presenterar en konjunkturprognos och Svenskt Näringsliv en rapport om kostnaderna för hamnkonflikten i Göteborg.

               tisdag kl 6.00 (måndag kl 16.15)
              ===================================
USD/SEK    8:6823  (8:7000)  EUR/USD    1:1781  (1:1769)
EUR/SEK   10:2288 (10:2396)  USD/JPY    110:93  (111:17)
Jp obl 2    -0,13   (-0,13)  Jp obl 10    0,06    (0,06)
Ty obl 2    -0,62   (-0,61)  Ty obl 10    0,52    (0,55)
US obl 2     2,57    (2,56)  US obl 10    3,05    (3,07)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -