RÄNTOR/VALUTOR
MINSKADE EMU-SPREADAR, STARKARE EURO (Direkt)

2018-05-22 11:40

STOCKHOLM (Direkt) Spredarna i euroområdet krymper på tisdagen samtidigt som euron stärks mot dollarn. Europabörserna är generellt upp.

Italien inväntar fortsatt en regering. President Sergio Mattarella ska träffa parlamentets talmän på tisdagen och därefter kan ett besked om premiärminister komma. På måndagen uppgavs att juridikprofessorn Giuseppe Conte, som inte har någon politisk erfarenhet, föreslås bli premiärminister.

Frågan är sedan vilket program som presidenten tillåter läggas fram, och vad omvärldens reaktioner blir. På måndagen varnade Fitch för finansiella risker och eventuell påverkan på kreditbetyget. Den officiella responsen från övriga EU har hittills varit avvaktande.

"Marknaderna kommer troligen att vara vaksamma på en regering mellan Femstjärnorna och Lega på oro för att det kan underminera budgetdisciplinen. Givet partiernas mycket olika bakgrund så kommer regeringens livslängd att ifrågasättas", sade Matteo Ramenghi på UBS Global Wealth Management till Financial Times.

Tyska räntor handlas 2-3 punkter upp medan italienska räntor är 7-8 punkter ned. Spreaden mellan tioåringarna har därmed minskat till 174 punkter.

"Vi befinner oss i ett läge där marknaderna är väldigt tekniska, och det faktum att det inte finns några riktiga nyheter över natten är ett tillfälle för en del att addera lite till sina positioner", sade Peter Chatwell på Mizuho till Reuters, men varnade för att läsa in för mycket i rörelserna.

Även spanska och portugisiska räntor är rejält ned på tisdagen, där de kan få stöd av att ses som alternativ till italienska statspapper. Samtidigt har kostnaderna för att försäkra sig mot italiensk betalningsinställelse (CDS:er) stigit enligt IHS Markit.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:1810 mot dollarn, som i sin tur försvagats något till under 111-nivån mot yenen. USA-räntorna har stigit i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen upp till 3,07 procent. I fredags toppade den på 3,1260 procent enligt Bloombergs notering.

De positiva handelssignalerna mellan USA och Kina har gett stöd åt sentimentet. Efter helgens uppgörelse har USA beslutat att inte införa tullar på kinesiska varor och Kina svarade på tisdagen med att sänka tullarna på importerade bilar till 15 från 25 procent. Wall Street Journal rapporterar också om att en mer omfattande uppgörelse om det tidigare sanktionsdrabbade kinesiska bolaget ZTE nu är nära.

Däremot verkar inte USA och EU var nära en uppgörelse om slopade ståltullar i utbyte mot andra lättnader, enligt

handelskommissionär Cecilia Malmström.

På onsdagen publiceras protokollet från det senaste FOMC-mötet. Flera Fed-företrädare var ute på banan på måndagskvällen, och noteras kan att Patrick Harker (icke röstande från Philadelphia) nu stödjer ytterligare tre höjningar i år. Marknadens prissättning indikerar en stor övertygelse om att Fed i alla fall går vidare med en andra höjning vid mötet i mitten på juni.

Svenska räntor har stigit 1-2 punkter medan kronan stärkts 6 öre mot dollarn och 3 öre mot euron från måndagen.

SCB rapporterade att arbetslösheten steg till 6,8 procent i april från 6,5 procent i mars. Säsongsrensat steg arbetslösheten till 6,3 procent från 6,2 procent, över väntade 6,1 procent i SME Direkts enkät.

Efter det oväntat låga utfallet i februari på 5,9 procent har den säsongsjusterade arbetslösheten därmed närmat sig januaris nivå på 6,5 procent.

Riksbanken spådde i april en uppgång i arbetslösheten (säsongsrensad) till 6,33 procent andra kvartalet, vilken sedan i stort väntades ligga kvar där året ut.

Säsongsrensat och utjämnat (trend, det officiella måttet som används i EU-jämförelse) har arbetslösheten fortsatt att sjunka till 6,1 procent i april från 6,2 procent.

Antalet sysselsatta steg med 78.000 personer till 5,043 miljoner i april, jämfört med samma månad 2017.

Nordea skriver att jobbrapporten var bra men inte jättestark.

"Den fortsatt låga arbetslösheten (troligen under jämviktsnivån) kan ge Riksbanken förtroende för högre lönetillväxt. Men hittills har lönetillväxten varit blygsam och vi förutspår ingen betydande ökning framöver", skriver Nordea.

De ser att den inhemska ekonomin tappar fart, att arbetskraftsbristen troligen toppat och att löneförväntningarna förblir förankrade på låga nivåer, vilket sammantaget talar för dämpat inhemskt pristryck.

SEB noterar att sysselsättningen i stort var i linje med deras prognos och är stabil, även om ökningstakten har minskat jämfört med de höga talen från slutet av förra året.

Framåtblickande indikatorer har blivit lite mer blandade, vilket tyder på att den kraftiga uppgången i sysselsättningen de senaste sex-nio månaderna tappar momentum. En sysselsättningsökning på 1,5 procent i årstakt andra halvåret skulle ändå vara tillräckligt för att dra ned arbetslösheten ytterligare, och SEB ser därmed nedåtrisker för Riksbankens prognos.

              tisdag kl 11.35 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:6444   (8:7000)   Statsobl 2y  -0,49  (-0,50)
EUR/SEK   10:2121  (10:2396)   Statsobl 10y  0,71   (0,70)
EUR/USD    1:1814   (1:1769)   Ty obl 10     0,56   (0,55)
US obl 10    3,07     (3,07)   

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -