SPARANDE
BRITTISKA FCA KRITISERAR ROBOTRÅDGIVNING - FT (Direkt)

2018-05-21 16:18

STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska finansregleringsmyndigheten, FCA, kritiserar online-baserad robotstyrd investeringsrådgivning.

Det skriver Financial Times.

I en rapport kritiseras de robotstyrda rådgivningslösningarna för att inte tillräckligt varna sparare om risker, vara för oklara kring avgifter och misslyckas för att helt förstå kunders behov.

FCA:s kritik kommer några veckor efter att den danska finansövervakningsmyndigheten Finanstilsynet kommit med liknande kritik mot Danske Banks digitala investeringslösning "June". Danske Bank framhöll att det rättat till bristerna som påtalades, bland annat bristfällig inhämtning av information om kunders placeringshorisont.

Aktörer som Nordea, Nordnet och Avanza erbjuder samtliga tjänster inom automatiserad investeringsrådgivning och digital portföljförvaltning i Sverige. Finansinspektionen, FI, har hittills uttryckt sig positivt om fenomenet. Men robotrådgivarnas växande popularitet har också skapat ett behov hos myndigheten att skaffa sig en samlad bild av dessa tjänster och FI är nu på väg att sjösätta en kartläggning av fenomenet, rapporterade Dagens industri häromveckan.

"Man kan diskutera många för- och nackdelar när man tar bort individers egna intressen i en rådgivningssituation. Men man kan tänka sig att det byggs in systematiska risker när det är automatiserade rådgivningstjänster", sade Magnus Björkman, biträdande chef för FI:s avdelning för marknadsuppförandetillsyn, till Di.

Han angav att det hypotetiskt kan tänkas bli så med en mindre bra automatiserad tjänst att ett stort antal kunder drabbas. Detta skulle kunna "få konsekvenser för det enskilda bolaget också i fall de får stora skadeståndsanspråk mot sig till exempel", resonerade han.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -