SHB
FI KRITISERAT KREDITGIVNINGSPROCESSEN I UK - DI (NY) (Direkt)

2018-05-21 12:39

(Lägger till: kommentar från Handelsbanken i fyra sista styckena)

STOCKHOLM (Direkt) Den svenska finansinspektionen, FI, har i en skrivelse i april i år riktat kritik mot Handelsbankens sätt att sköta kreditgivningen i den brittiska verksamheten.

Det skriver Dagens Industri i måndagens tidning.

Skrivelsen kommer efter att FI början på 2017 inledde en granskning av bankens företagsutlåningsportfölj samt kreditriskhantering. Myndigheten fann, enligt DI, flera brister, däribland kreditbedömningar i Storbritannien och i personalens kompetens för att bedöma och klassificera riskerna med olika låntagare.

"Slutsatsen av skrivelsen är att FI:s bedömning är att SHB i Storbritannien saknar kunskap och kontroll i sin kreditgivning", säger en källa till tidningen.

Bankens presschef Johan Wallqvist säger att banken har en kontinuerlig dialog med tillsynsmyndigheter.

"Det är viktigt att understryka att Handelsbanken har en väl beprövad kreditriskhanteringsmodell som varit densamma under många decennier. Modellen har medfört att bankens kreditkvalitet är mycket god och att kreditförlusterna under mycket lång tid varit lägre jämfört med bankens konkurrenter. Det gäller i alla marknader där banken är verksam, inklusive Storbritannien", säger Johan Wallqvist till Dagens Industri.

I början av 2018 ansökte det brittiska byggbolaget Carillion om konkurs, vilket ledde till en stor kreditförlust i Handelsbankens rapport för det fjärde kvartalet 2017.

I slutet av april i år rapporterade Dagens Industri att den brittiska finansinspektionen FCA kritiserat Handelsbankens rutiner för att förhindra finansiell brottslighet.

Handelsbankens nuvarande vd Anders Bouvin var chef för Handelsbanken i Storbritannien 2010-2016.

Banken väljer även att kommentera uppgifterna via ett pressmeddelande som skickades ut vid lunchtid på måndagen.

"Ärendet berör bland annat frågeställningar som banken tidigare tagit upp och redovisat i Pelare 3-rapporten som publicerades och offentliggjordes i februari 2018. Det är viktigt att understryka att de iakttagelser som Finansinspektionen gjort, enligt bankens bedömning, inte innebär ökad risk för kreditförluster i Handelsbanken UK", heter det i detta.

Handelsbanken bekräftar att det finns en dialog mellan banken och Finansinspektionen.

"Syftet är att banken på bästa sätt ska kunna göra de förbättringar som myndigheten förväntar sig. Banken har under de senaste åren vidtagit åtgärder för att förbättra rutiner, processer och dokumentationen av beslutsunderlag och vid riskklassificering av krediter", skriver Handelsbanken som betecknar ovan nämnda skrivelse som en "avstämningsskrivelse" och menar att detta är "rutinmässig del i ett tillsynsärende".

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -