NORDEN
FINLAND UPP, DANSK-NORSK PINGSTLEDIGHET, VINX 30 +0,4% (Direkt)

2018-05-21 17:55

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska börser som hade öppet på måndagen steg i linje med den internationella tendensen i spåren av att USA och Kina i helgen nådde en preliminär uppgörelse på handelsområdet som kan innebära att länderna undviker ett handelskrig.

Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 var upp 0,4 procent till 967. Köpenhamnsbörsen och Oslobörsen höll dock helgstängt med anledning av högtiden pingst.

OMXH25-indexet i Helsingfors handlades upp 0,7 procent. I toppen fanns, för andra handelsdagen i rad, bränslebolaget Neste som steg med 2,9 procent.

Den finländska skogsjätten UPM-Kymmene vann ett finländskt juridiskt mål där företaget Metsähallitus hade riktat skadeståndskrav mot UPM och andra skogsbolag såsom Stora Enso i ett konkurrensärende rörande åren 1997-2004. Metsähallitus ska även kompensera UPM för bolagets rättegångskostnader. UPM-aktien steg 1,4 procent.

Kone och Konecranes tillhör den schweiziska investmentbanken Credit Suisse toppval i den europeiska kapitalvarusektorn, rapporterade Bloomberg News. Konecranes klättrade 1,4 procent och Kone 0,2 procent.

Svagare gick det för läkemedelsbolaget Orion som backade 0,8 procent och pappersmaskinsleverantören Valmet som tappade 0,7 procent. Även IT-tjänsteföretaget Tieto återfanns på förlorarsidan med en kursnedgång på 0,6 procent.

Storbanken Nordea ökade däremot 0,2 procent.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


KONE Oyj - I dag

{point.key}

Konecranes Oyj - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Stora Enso R - I dag

{point.key}

TietoEVRY Oyj - I dag

{point.key}

UPM-Kymmene Oyj - I dag

{point.key}

Valmet Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -