FED
HARKER KAN STÖDJA 3 RÄNTEHÖJNINGAR OM INFLATION ÖKAR (NY) (Direkt)

2018-05-21 21:30

(tillägg: sjunde och åttonde stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, kan komma att stödja ytterligare tre amerikanska styrräntehöjningar under 2018, utöver räntehöjningen i mars, ifall inflationen accelererar.

Det sade han på måndagskvällen enligt Bloomberg News.

Tidigare har Harkers syn varit att det väntas behövas totalt tre amerikanska styrräntehöjningar i år, alltså två utöver den höjning som genomfördes i mars.

"Det är möjligt, om vi ser en acceleration i inflationen, att jag kan komma att stödja en tredje höjning (utöver marshöjningen)", sade han.

Överlag utvecklas USA-ekonomin på ett bra sätt, anser Patrick Harker. Inflationen förefaller bli allt stadigare och det finns inte mycket lediga resurser på arbetsmarknaden.

"Jag anser att det är lämpligt att höja räntorna på ett klokt sätt", sade Fed-ledamoten.

Samtidigt uppgav Harker att han hittills inte har sett snabbt accelererande inflation, eller ens tecken på det. Han anser samtidigt att det inte är bråttom att höja styrräntan.

Vidare sade Harker att Feds styrränta inte är långt ifrån den långsiktigt neutrala nivån, och att centralbanken bör ta en paus i räntehöjningarna när denna nivå nås, för att se hur saker och ting då utvecklas.

Patrick Harker hade före måndagen inte uttalat sig efter det senaste räntemötet i mars. I år saknar han rösträtt i den penningpolitiska direktionen, FOMC, där rösträtten roterar.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -