Amgen
Amgens nya migränläkemedel kan generera miljardintäkter de kommande åren (Finwire)

2018-05-19 08:38
Det nyligen godkända Migränläkemedlet Aimovig från Amgen och Novartis kan generera mellan en till två miljarder dollar per år inom de närmsta fem åren. Det uppger Jefferies-chefen Michael Yee i en intervju med CNBC.

Det innebär en omsättningsökning om 10 procent för Amgens del. Som grund för den goda försäljningsprognosen nämner Yee att det finns en högt behov bland patienter för läkemedlet.

Aimovig vars marknadsansökan godkändes i torsdags av FDA är ett läkemedel som doseras månatligen genom en penna, i likhet med en insulinpenna. Behandlingen som är den första av sin sort väntas att nå ut till 10 miljoner användare i enbart USA.

Behandlingen kostar 575 dollar per månad eller 6900 dollar per år, vilket är en prislapp utom räckhåll för många amerikaner. Yee anser dock att priset är bättre än väntat, då ett antal analytiker hade förväntat sig ett årspris om 10 000 dollar.

Analytikern tillägger dock att det finns konkurrenter som utvecklar liknande läkemedel, vilket kommer medföra prispress.

Jefferies har en köprekommendation ute på Amgen med en riktkurs om 200 dollar per aktie. Amgen-aktien stängde under gårdagen en procent upp till cirka 176 dollar.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -