RÄNTOR/VALUTOR
ITALIENSKA RÄNTOR UPP PÅ POLITISK OSÄKERHET (Direkt)

2018-05-18 16:29

STOCKHOLM (Direkt) Italiensk politik stod i fokus på fredagen och osäkerhet om konsekvenserna av den tillträdande regeringen fick spreadarna i euroområdet att fortsätta att vidgas samtidigt som euron tyngdes.

Populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen har ännu inte lyckats enats om premiärminister, men partierna presenterade på fredagen sitt regeringsprogram, som bland annat pekar mot ökade underskott.

Reuters rapporterade att förutom skattesänkningar och ökade utgifter för välfärd, som utmanar EU:s budgetregler, finns förslag om att emittera korta statsobligationer, "mini-BOT:s", för att finansiera statliga skulder till privata företag.

Tidigare i år har avgående ekonomiminister Pier Carlo Padoan kritiserat förslaget som han ser som en plan för att "cirkulera en förklädd parallell valuta".

Avgående vice ECB-chefen Vitor Constancio sade till Bloomberg News på torsdagen att de bevakar spreaden mot italienska räntor och bedömare uppgav för The Telegraph att ECB kan tvingas agera och stänga av kreditlinor till Italien om landets upproriska nya regering motsätter sig budgetregler och undergräver fördragen som reglerar euron.

IFO-institutets chef Clemens Fuest sade att EU-myndigheterna inte kan vara passiva om den nya regeringen går vidare med en revolutionerande policy som äventyrar stabiliteten i den monetära unionen.

Tyska och franska räntor sjönk ett par punkter medan italienska räntor var 10 punkter upp. Även räntorna i Spanien, Portugal och Grekland steg, men i mindre utsträckning.

Spreaden mellan tysk och italiensk tioårig statsobligation har därmed vidgats med cirka 30 punkter till 162 punkter under veckan.

Svenska räntor sjönk marginellt, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,73 procent.

Även USA-räntorna sjönk svagt på fredagen, med tioåringen 1 punkt ned till 3,09 procent.

Kommentarer från president Donald Trump, där han uttryckte skepsis om handelssamtalen med Kina, lade lite sordin på börsutvecklingen i USA på torsdagskvällen, dock utan att nämnvärt påverka räntemarknaden.

Under natten kom det däremot uppgifter om att Kina har erbjudit USA att minska det bilaterala handelsöverskottet med 200 miljarder dollar genom ökad import av amerikanska produkter, vilket skulle vara i linje med amerikanska krav.

Uppgifterna förnekades dock på fredagen från kinesiskt håll.

Samtalen i Washington med en kinesisk delegation, under ledning av vice premiärminister Liu He fortsatte på fredagen.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot yenen till strax under 111-strecket, medan nyheterna från Italien i sin tur fick euron att tappa till 1:1760 mot dollarn, efter att den tidigare på dagen handlats en bit över 118.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade på torsdagskvällen att han tillhör de beslutsfattare som anser att ECB "inte bör vänta för länge med att normalisera penningpolitiken", givet det ekonomiska läget.

"Det tillgångsköpsprogram som löper till september bör avslutas ungefär då, eller stegvis. Det bör komma en räntehöjning inom en överblickbar period och som ett tredje steg bör ECB upphöra med att ersätta förfallande tillgångar", sade han.

Här hemma redovisade Riksgälden utfallet för statens betalningar i april. De resulterade i ett överskott på 2,8 miljarder kronor, vilket var lägre än Riksgäldens egen prognos som pekade mot ett överskott på 4,6 miljarder kronor.

Kronan blev på fredagen drygt 1 öre svagare till 8:75 mot dollarn, men stärktes 1 öre till 10:29 mot euron.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -