BETTING
OLIKA SPÅR I NORDEN, FINLAND TITTAR PÅ STÄRKA MONOPOL (Direkt)

2018-05-18 16:17

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska länderna har valt olika spår när det kommer till att reglera, eller omreglera, spelmarknaden om pengar mot bakgrund av den växande andelen onlinespel.

Sverige verkar av allt att döma införa ett licenssystem där speloperatörer ska få ansöka om licenser hos Lotteriinspektionen (kommande Spelmyndigheten) då det nya licenssystemet är tänkt att vinna laga kraft från och med nästa år.

Skatten på spelöverskottet har föreslagits till 18 procent, en slags kompromiss mellan den brittiska skattesatsen på 15 procent och danska på 20 procent. I Holland började man på ett förslag på 20 procent men nu är det senaste budet 29 procent. Dock är det oklart när den tänkta omregleringen ska börja gälla i Holland.

De flesta svenska spelaktörer betecknade 18 procent som rimlig, även om det fanns de som hade önskemål som drog sig nedåt 15 procent medmotiveringen att det säkerställa en hög grad av kanalisering, det vill säga den andelen av det totala spelandet som går genom regleringen alltså lagligt spelande.

I Storbritannien uppgår kanalisering till runt 95 procent, medan Sverige siktar på att uppnå minst 90 procent inom en tvåårsperiod.

I Norge gick man nyligen åt ett annat håll - att snarare skydda det statliga spelmonopolet än att konkurrensutsätta det via licenstillstånd.

En majoritet av det norska parlamentet, Stortinget, röstade nyligen för att den norska regeringen ska strama åt lagstiftningen gällande spel om pengar på nätet på hos utländska spelaktörer genom att hindra spel med hjälp av blockering av deras hemsidor, via så kallad DNS-blockering.

Finland har nyligen också indikerat att det kan vara berett på att göra som Norge genom att det öppnat för en utredning om att titta på olika blockeringar av utländska operatörer. I riktlinjerna för en reform av landetlotterilag heter det:

"Viten som döms ut av Polisstyrelsen är inte en tillräckligt effektiv åtgärd för att hindra aktörer utanför monopolsystemet från att anordna och marknadsföra penningspel. Därför inleds en utredning om huruvida man genom olika tekniska blockeringsåtgärder, till exempel varningstexter, betalningsspärr eller IP-blockering, effektivare kunde ingripa i utomstående aktörers lagstridiga verksamhet", framgår det av ett pressmeddelande från 8 maj på den finska regeringens hemsida gällande en reform av den finska lotterilagen.

Denna reform är en andra fas i en omgörning av lotterilagen i Finland. Den ska inledas "utifrån de riktlinjer som nu godkändes". Den första fasen avsåg sammanslagning av landet spelbolag.

Mathias Lundberg, spelanalytiker på SEB Equities kommenterar i samtal med Nyhetsbyrån Direkt:

"I Sverige har man valt att i enlighet med EU:s rekommendation och i likhet med större delen av övriga Europa införa ett licenssystem, som legaliserar, beskattar och garanterar konsumentskydd på nätspel och som regulator i en fri marknad återta kontrollen. Såsom Danmark gjorde 2012. I Norge och Finland har politikerna valt en annan väg där de undersöker handlingsalternativ som istället skulle kunna stärka monopolet och göra det svårare för nätaktörer, såsom lagstiftning mot banköverföringar till nätspelsbolagen eller IP-blockering".

En annan spelanalytiker, som föredrar att vara anonym, noterar att de finländska utredningsdirektiven verkar ha gått aktiemarknaden förbi medan de norska uppmaningarna från Stortinget fick de nordiska spelbolagen i gungning.

Dock tror den anonyme analytikern att det blir svårt för vårt östra grannland att införa exempelvis IP-blockering eller liknande då det strider mot EU-rätt. Dessutom har Finland ännu inte har någon tydlig riktning när det gäller reglering av nätspel.

"Det ska inte ha någon påverkan på de nordiska bettingbolagen, men det kan ha en något negativ indirekt verkan på bettingsektorn i stort", skriver analytikern i en kommentar om det finska utredningsdirektivet från förra veckan.

I veckan har det annars varit fullt upp på reglerings-fronten från den anglosaxiska delen av världen:

* USA:s högsta domstol har i princip sagt att det är upp till varje delstat att bestämma om de vill tillåta vadslagning på sport, vilket fick hela den globala bettingsektorn att ta ett glädjeskutt.

* Från Storbritannien kommer för sektorn negativare signaler, där man flaggar för en höjning av skatten på online-spel, som alltså år 15 procent, för att väga upp mot förmodade minskade skatteintäkter då den maximala insatsen sänks kraftigt till 2 pund från 100 pund i fysiska spelterminaler.

"Nyheterna är inte katastrofala för vinsterna men tilltaget från Storbritanniens sida ökar osäkerheten för sektorn och riskpremien för sektorn kommer sannolikt stiga", skriver Pareto Securities i en sektorkommentar på fredagen.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Kindred Group - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -